Bizimle bağlantı kurun

Mayis 2021

Yayın tarihi:

on

Devamını oku

Etkinlikler

Makine sektörünün kıtalararası buluşma noktası BUMATECH, 29 Kasım’da başlıyor

Yayın tarihi:

on

Yazan

Makine imalat sektörünün Bursa’daki kıtalararası buluşması Bursa Makine Teknolojileri Fuarları BUMATECH, 29 Kasım – 2 Aralık tarihlerinde bir kez daha makine sektörünü ağırlıyor.

Makine imalat sektörünün kıtalararası buluşma adresi BUMATECH, Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile 29 Kasım – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında düzenleniyor. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen BUMATECH, uluslararası nitelikteki 21. Bursa Metal İşleme Teknolojileri 14. Saç İşleme Teknolojileri ve 20. Otomasyon Fuarlarını tek çatı altında buluşturuyor.

Özellikle sac işleme teknolojilerinin yoğun olduğu bu fuarda; robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, otomasyon teknolojilerinden hidrolik pnömatik ve robotik sistemlere, fiber lazer optik kesim makinelerinden CNC tezgâhlara kadar son teknoloji inovasyon ürünlerin de sergileneceği BUMATECH’te atölye ekipmanları, CAD/CAM, madeni yağlar, kompresörler vinçler, takım ve torna tezgahlarının yanında iş ve işçi güvenliği malzemeleri ve kalite kontrol, ölçme cihazları da öne çıkıyor.

Sektörün önemli temsilcileri BUMATECH’te buluşuyor

BUMATECH, 7 salondan oluşan 40 bin metrekarelik alanda 70 ülkeden 45 bine yakın nitelikli ziyaretçiyi ağırlıyor.  Almanya, Avusturya, Belçika, Çin, Finlandiya, Tayvan, USA, Hollanda gibi ülkelerden makine imalat sektörünün önemli temsilcilerini ağırlayacak olan fuar, yeni iş bağlantılarıyla Türkiye’nin ihracat bilançosuna da önemli katkılar sağlamaya devam ediyor.

BUMATECH’e yoğun ilgi

Fuara ev sahipliği yapan Bursa, makine sektöründeki güçlü üretim altyapısı ve kalitesiyle, küresel ligdeki güçlü konumuyla bu ev sahipliğini sonuna dek hak eden Bursa’da, metal işleme ve takım tezgâhları ile kaldırma ve taşıma ekipmanları, soğutma ve havalandırma ekipmanları ile tarım – ormancılık ve gıda makineleri ağırlıklı makine üretimi yapılıyor.

Makine sanayi için önemli bir lokasyon olan Bursa, ithalat ve ihracat süreçlerinde ulaşım ve konum konusunda hem katılımcılara hem de ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Bu sebeple BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri fuarlarına olan yoğun ilgi aylar öncesinden yerlerin tükenmesi ile kendisini gösterdi.  Sektör liderlerinin bir araya geldiği fuarda katılımcı olarak yer almak isteyen öncü firmalar büyük bir heyecanla yer açılmasını bekliyor.

Sektörün uluslararası arenada rekabet gücünü artırıyor

Robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber lazer optik kesim makinelerinden CNC tezgâhlara kadar son teknoloji inovasyon ürünleri ile her türlü makine yan sanayi ekipman ve malzemelerine kadar zengin bir portföye sahip fuar, imalat sektörünün büyümesinde önemli rol üstleniyor. Her geçen gün iddiasını güçlendiren sektör, Endüstri 4.0 ile gerçekleşen dijital atılımlar sayesinde uluslararası arenada rekabet gücünü artırıyor. Fuarın, yeni iş birliği köprüleri kurarak, bu yükselişe ivme katması bekleniyor.

BUMATECH, 29 Kasım– 1 Aralık tarihleri arasında 10.00 – 19.00, son gün olan 2 Aralık Cumartesi günü ise 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Devamını oku

Yazılım

3B dişli modelleri

Yayın tarihi:

on

Yazan

Son zamanlarda dişliler gibi karmaşık parçaların, 5 eksenli CNC tezgahlarda üretimi, ileri üretim süreci olarak artmaktadır. 

Ancak bu tarz bir üretim, tam ve kesin bir 3B data gerektirir. KISSsoft, daha sonraki işlemlerde CAD veya CAM yazılımlarında kullanılabilecek doğru 3B modeller üretir.

Silindirik dişliler

Program, tüm olası yanak modifikasyonları dahil olmak üzere, düz ve helisel yanaklı silindirik dişlilerin yanı sıra pinyon ve kremayer dişlileri de üretebilir. 

Bombelik (crowning), profil bombelik, helis açısı modifikasyonu ve farklı tiplerde diş başı diş / dibi rahatlatma gibi tipik modifikasyon türlerine ek olarak, serbestçe tanımlanabilen topolojik modifikasyonlar da uygulanabilir.

Her yanağın optimum düzeyde çalışabilmesi için farklı modifikasyon türleri sağ ve sol yanaklara ayrı ayrı tanımlanabilir. 

Ayrıca ön işleme için protuburance takımı ve gerekli taşlama pasosu kullanılarak hesaplanan bir 3B model çıktısı da alınabilir.

Konik dişli

Düz, helis ve spiral konik dişliler (ISO 23509’d tanımlı farklı diş derinliği konfigürasyonlarına göre) KISSsoft’ta modellenebilir. Spiral dişler için Klingelnberg (cyclo-palloid®) ve Gleason (“face hobbing” ve “face milling”) tarafından belirlenen kesme yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Sağ ve sol yanaklar için asimetrik olarak bombelik, profil bombelik, kavrama açısı ve helis açısı modifikasyonlarının yanı sıra burulma ve topolojik modifikasyon da uygulanabilir.

Tüm bu modifikasyonlar doğrudan 3B modele uygulanır. Ön işleme adımları da ayrıca 3B model olarak alınabilir. Eksen sapmalarını modifiye etme seçeneği, yüzey modeli kullanılarak tasarım sürecinin ilk aşamasında ve yüksüz koşulda VHJ kontrolünün yapılmasını mümkün kılar.

Kontak izi sağlaması için yüzey model

Yüzey modeli, her kavrama noktasında yüksüz temas izinin doğrulanmasını kolaylaştırır. Gerçek montaj koşullarını simüle etmek için; eksen sapması hatası, eksen eğim hatası ve merkez mesafesi gibi önceden tanımlanmış parametreleri de değiştirebilirsiniz.

Sonsuz vidalar

Silindirik sonsuz vida ve sarmal dişli çarkı

ISO/TR 10828:2015’e göre sonsuz dişli profili

Sonsuz dişli çarkı kesici modifikasyonları

Program, silindirik sonsuz vida ile sarmal sonsuz dişli çarkının 3B modellerini üretir. Sonsuz vida profili, A, I, N, K ve C diş profili türleri için ISO/TR 10828’e göre hesaplanır.

Sonsuz dişli çarkının kesici takım ve üretim süreci modifikasyonu, temas izini optimize etmek ve dolayısıyla çalışma performansını iyileştirmek için büyük boyutlu bir sonsuz dişli kesici takımının girilmesini ve kesici takımın basınç açısının ve şaft açısının değiştirilmesini mümkün kılar.

Çapraz helis dişli ve kremayer

KISSsoft ile çapraz helis dişli ve kremayer sistemi hesaplamak da mümkün.

Özellikle otomotiv sektöründe bu tür mekanizmalar, direksiyon sistemleri için sıklıkla kullanılmaktadır. Sürtünme katsayısının girilmesi ve kayma hızlarının yanı sıra kuvvetlerin de hesaplanmasıyla, verimlilik artık hesaplanabilir ve optimize edilebilir durumda.

Dik eksenli alın dişlisi

Dik eksenli alın dişlileri ve pinyonlar da 3B modeller olarak çıktı alınabilir. Pinyonlar için kullanılan 3B modeller, silindirik dişliler için olanlarla aynı işlevselliğe sahiptir.

Eğimli konik dişliler

Konik dişliler olarak da adlandırılan eğimli konik dişliler, önceden tanımlanmış bir açıyla eğilmiş kremayer benzeri bir takım kullanılarak üretilir. 3B modelde kontak izini optimize etmenize yardımcı olmak için helis açısı modifikasyonu veya negatif bombelik gibi yanak modifikasyonları mevcuttur. 

Diş kontağı daha sonra grafiksel kontak analizi yöntemi kullanılarak doğrulanabilir ve 3B modeller, FEM analizi ve 5 eksenli frezeleme gibi sonraki işlemler için alınabilir.

Ölçüm noktaları raporu

Klingelnberg ve Gleason ölçüm makineleri için hazırlanan ölçüm noktaları raporları, dişlerin yanak ve diş dibi alanlarının topolojisini ölçmenize yardımcı olacaktır. Silindirik dişliler, çapraz helis dişliler, konik dişliler, eğimli konik dişliler, alın dişlileri ve sonsuz vidalar için ölçüm noktaları almak mümkündür. Ayrıca evolvent spline’lar için de bu imkân vardır.

3B çıktı seçenekleri

KISSsoft’taki 3B modeller hem STEP hem de Parasolid formatlarında alınabilir. Ayrıca 3B modeller, CAM için tek bir diş formu halinde de hazırlanabilir.

Test lisansı için web sitemizden bize ulaşabilirsiniz. 

Devamını oku

Kesici Takımlar

Yüksek ilerleme ile kaba işleme için yeni çelik tornalama kalitesi

Yayın tarihi:

on

Yazan

Kesici takım ve takımlama sistemi uzmanı Sandvik Coromant, yeni nesil çelik tornalama serisinde yeni bir kaliteyi sunuyor. Yüksek talaş kaldırma oranı için tasarlanan GC4405 kalitesi, özellikle sert çeliklerde, stabil koşullarda yüksek talaş kaldırma oranları için ilk tercih olurken, daha yumuşak çeliklerde kuru işleme imkanı daha sürdürülebilir işlemenin önünü açıyor.

80 yılı aşkın uygulamalı deneyimiyle talaşlı imalat ve işleme alanında zengin bir bilgi birikime sahip Sandvik Coromant, müşterileri ve iş ortaklarıyla birlikte dünya genelindeki mühendislik endüstrilerine takımlama çözümleri sağlayarak sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda öncülük ediyor. Yakın zamanda GC4425 ve GC4415 çelik tornalama kalitelerini piyasaya süren Sandvik Coromant, yeni nesil kalitelerde her yönden rafine edilerek önceki kalitelere kıyasla takım ömründe ortalama %25 artış sağlıyor. Yeni ürünle ilgili konuşan Sandvik Coromant Ürün Uygulama Uzmanı Torbjörn Ågren, “GC4405’in piyasaya sürülmesiyle, yüksek ilerleme ile kaba işleme alanında çelik tornalama kalitesi zincirini tamamlamış oluyoruz. Spesifik uygulamalara uygun doğru kalitenin seçilerek uygulanmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmaya çalışıyoruz” diyor.

GC4425 kalitesi geniş bir uygulama aralığında yüksek aşınma direnci, ısıl direnç ve tokluk sağlarken, GC4415 kalitesi daha fazla ısıl direnç gerektiğinde gelişmiş performansıyla GC4425’i tamamlayacak şekildeki tasarımıyla dikkat çekiyor. GC4405 kalitesinin, plastik deformasyon özelliklerinin zorlu olduğu stabil koşullarda yüksek talaş kaldırma oranlarına sahip yüksek ilerleme ile verimlilik optimize edici olarak kullanılması gerekiyor.

Yeni kalitenin sunduğu özellikler arasında, yüksek ilerlemeli uygulamalarda plastik deformasyonu azaltacak optimize edilmiş mikro yapıya sahip yeni bir karbür alt tabaka bulunuyor. Plastik deformasyon direncindeki önemli artış, uygulama aralığında daha sert çeliklere doğru ciddi bir genişleme ve mevcut GC4305 kalitesine kıyasla daha yüksek verimlilik sağlıyor.

İkinci nesil Inveio® kaplama teknolojisine sahip olan yeni kalite GC4405, bu kaplama versiyonuyla özellikle P05 uygulamalarında yaygın olan krater aşınmasıyla mücadele etmek üzere tasarlanıyor. İkinci nesil Inveio®’yu önceki nesilden alüminyum kaplama özelliği farklı kılıyor. Kaplamadaki kristaller, aşınma direncini artırmak ve daha tutarlı bir kalite ve performans sağlamak üzere üst yüzeye doğru dikey bir konumda sıralanıyor.

Yeni kalite, özellikle 300 HB üzeri sertlikte çelikleri işlerken verimlilikte ve takım ömründe önemli oranda bir artış sağlıyor. Daha yumuşak çeliklerin işlenmesi için de uygun olan bu kalite, bu durumda kesme sıvısına ihtiyaç duymuyor; bu da sürdürülebilirlik açısından dikkate değer bir fırsat sunuyor.

Mevcut GC4305 kalitesi ve GC4405 yeni nesil çelik tornalama kalitesi arasında gerçekleştirilen kapsamlı testler, takım ömründe %30 ile %130 arasında değişen bir artış olduğunu gösteriyor, bu da esas olarak plastik deformasyon ve krater aşınması direncinin önemli ölçüde iyileştirilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

300 HB üzeri sertlikte çeliklerde orta, kaba talaş işleme veya silici geometriler ile yüksek ilerlemeli işleme veya 300 HB altındaki yumuşak çeliklerde yüksek ilerlemeli ve/veya yüksek hızlı işleme için uygun olan GC4405 kalitesi, sabit koşullarda ve uzun süreli kesimlerde sürekli kaba işleme ve yarı ince işleme uygulamaları için tavsiye ediliyor.

Kalitenin, ISO uygulama alanı P05’te (P01–P10) uygulanması gerekiyor. Düşük alaşımlı sertleştirilmiş çelik (P2.5) için optimize edilen ürün, bunun yanında düşük alaşımlı çelik (P2.1) ve alaşımsız çelikte (P1.2) yüksek verimlilik uygulamaları için de tavsiye ediliyor.

Devamını oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com