Bizimle bağlantı kurun

Takım Tezgahları

CNC tezgâhlarının potansiyeli en üst seviyeye çıkıyor

Yayın tarihi:

on

Yeni bıçak teknolojisinin ve yeni uygulama yönteminin ortaya çıkışı ile üreticiler, çok amaçlı tezgâhlarda ve tornalama merkezlerinde Y ekseni dilimlemeden büyük kazanç sağlayacaktır. Önemli ölçüde geliştirilmiş uygulama güvenliğinin yanı sıra hem verimlilik hem de takım ömrü üzerindeki göze çarpan kazançlar, bu önemli endüstri atılımının diğer avantajlarındandır.

Dilimleme, tornalama işleminin finali olduğundan uygulama güvenliği ve stabilitesi hayati önem taşır. Bıçaklardan birinin kırılması ek değer taşıyan parçaların hurdaya çıkmasına neden olabilir. Daha yüksek uygulama güvenliği ile yüksek ilerleme hızları ve daha fazla verimlilik potansiyeli ortaya çıkar.

Dilimlemenin diğer bir olmazsa olmazı da malzeme israfını en aza indirgemek ve geniş iş çaplarında takımın erişimini optimize etmek için bıçakların ince olması gerekliliğidir. Bununla birlikte, dar takımlar yetersiz stabilite ve dolayısıyla titreşim ve gürültü sorunları yaşar, bu da hassaslık ve yüzey kalitesinden ödün verilmesine yol açar. Sandvik Coromant’ın yeni CoroCut® QD bıçaklarıyla Y ekseni dilimleme uygulaması, bıçak sertliğini %600’den fazla artırarak bu sorunları aşıyor. Sonuç mu? İşleme şirketleri, hem mükemmel yüzey kalitesine sahip düz kesimler elde eder hem de dilimleme işlemlerinde oyunun kurallarını değiştiren kazançlar sağlar.

Basit prensip

Bugün, Y ekseni neredeyse her çok amaçlı tezgâhta standart ve çok sayıda yeni tornalama merkezinde opsiyonel haline geldi. Tornalama merkezine Y ekseni eklemek, üç eksenli işleme merkezine benzer şekilde üç doğrusal eksen arasında 90°’lik bir açı sağlar.

Y ekseni dilimleme oldukça basit bir ilkeye dayanmaktadır. Konvansiyonel dilimleme takımları takım tezgâhının X ekseni ile hizalanırken Y ekseni takımı, Y ekseni ile hizalanmak üzere saatin tersi yönde 90° döndürülmüştür. Konvansiyonel dilimleme takımı konfigürasyonlarında, nispeten uzun ve ince kesici bıçak ve tutucu, dönen iş parçasına 90° açı ile beslenir. Kesme kuvveti iki vektöre bölünür, burada teğetsel vektör ilerleme vektöründen yaklaşık iki kat daha büyüktür. Bileşke kuvvet vektörü takım içine, diğer bir deyişle en zayıf ikinci bölümü boyunca (sadece bıçağın eni daha zayıf) çapraz olarak kabaca 30°’lik açıyla yönlendirilir. Bu konvansiyonel olarak bıçak kullanma mesafesinin azaltılması ve bıçak yüksekliğinin artırılması ile engellenir. Bu iki çözümün dezavantajı potansiyel olarak takımın kullanılabilirliğinden ödün vermektir.

Uç yuvası 90° döndürülüp Y ekseni kullanılarak yeni tasarlanmış CoroCut QD bıçakları ile iş parçası üzerinde kesim yapılırken bıçağın ön tarafı kullanılır, bu sayede kesme kuvvetlerinin bileşke vektörü bıçağın uzunlamasına ekseniyle neredeyse hizalanır. Sandvik Coromant AR-GE ekibi tarafından gerçekleştirilen FEM analizleri, kuvvetlerin daha uygun dağıtımının konvansiyonel bıçaklarda görülen kritik gerilimleri ortadan kaldırdığını ve 60 mm’lik (2,36 inç) maksimum kesme derinliğinde bükülme sertliğini altı kattan fazla artırdığını doğruladı. Buna karşılık, Y ekseni tasarımında plastik deformasyona ve istikrarsızlığa yatkınlık, konvansiyonel dilimleme bıçaklarında görülen deformasyon ile karşılaştırıldığında altı kat daha düşüktür.

Y ekseni dilimlemenin avantajları

Bıçak sertliğinde %600’ün üzerindeki artış, stabilite kaybı olmaksızın daha yüksek ilerleme hızı ve daha uzun kullanma mesafesi sağlar ve sonuç olarak takımın verimliliğini eşit ölçüde iyileştirir. Bu performans özelliği sayesinde parçalar, ham malzemeyi kurtarmak ve operasyonun stabilitesini iyileştirmek için alt iş miline yakın yerden dilimlenebilir. Dilimleme bıçağının ve takım tutucusunun rijitliği yerine artık kesici uç, dilimleme işlemlerinin performansını artırmadaki dar boğazı temsil ediyor. Baraların dilimlenmesinde genel öneri, kullanma mesafesinin en aza indirilmesi, uzun kullanma mesafelerinde hafif kesme geometrisi kullanılması veya ilerlemenin düşürülmesidir. Düşük ilerleme için ortak eşik değeri, bıçak yüksekliğinin 1,5 katını aşan bir kullanma mesafesi değeridir. Ancak, Y ekseni takımlamayla, optimum ilerleme hızından, kesme geometrilerinden veya takım ölçülerinden ödün vermeden daha uzun kullanma mesafesine erişilebilir.

Manyetik valflerden ve cıvatalardan rulman makaraları ve pompa gövdelerine kadar çeşitli parçaları içeren birçok başarılı müşteri örnek olayı tamamlanmıştır. Her durumda, Y ekseni dilimleme ilerlemesi var olan yöntemle en az iki katına çıkabilir, %100 ila 200 verimliliğe ulaşır ve bununla birlikte takım ömrü %70’e yükselir. Bir müşteri testi örneğinde, Y ekseni bıçaklarının daha önce mümkün olandan daha büyük çapları dilimleme potansiyeli vurgulanarak uygulama, şerit testereyi 180 mm çaplı inkonel çubuk ile başarıyla değiştirdi, böylece daha kısa işleme süreleri sayesinde %550 verimlilik artışı sağlandı.

Y ekseni dilimlemede tezgâh özellikleri

Kısacası müşteriler, Y ekseninin daha iyi kullanılması ile çok amaçlı veya CNC torna tezgâhlarının tam potansiyeline erişebilirler. Tornalama merkezleri genellikle çapı 65 mm’ye kadar (2,56 inç) olan çubuk malzemeden seri üretim için kullanılır ve bu tip işlemede Y ekseni dilimlemenin en büyük avantajı, iyileştirilmiş verimlilik ve yüzey kalitesidir.

Çok amaçlı tezgâhlarda Y ekseni dilimleme bıçakları, öncelikle daha büyük çaplar için geliştirilmiş erişilebilirlik ve yeteneği sunar. Bir ön test, kesici ucun maksimum ilerleme kapasitesinde 120 mm çapında konvansiyonel bir çubuğu keserken kullanma mesafesinde %50 artış olduğunu doğruladı. Uygulama güvenliği sorunu yaşamadan %300 verimlilik artışı sağlandı.

Çok amaçlı bir tezgâhta Coromant Capto® C6 veya HSK63T bıçak adaptörü gibi standart takım montajları, ana ve alt aynalar arasında yeterli erişimi sağlamak için oldukça uzundur. Sonuç olarak kesme kuvvetinin takım montajına ve tezgâh iş miline yönlendiği bu durumda kurulum bir bütün olarak X yönünde, Y eksenindeki yüke oranla zayıf kalır. Benzer koşullar Y ekseni üzerinde tahrikli takımlar/frezeleme opsiyonu bulunan pek çok yeni tornalama merkezi için geçerlidir. Genellikle bir VDI adaptörüne veya tezgâha uyarlanmış bağlama ünitesi için bir cıvatalı bıçak adaptörüne dayanan Y ekseni takım montajları, ana ve alt ayna arasına yetişebilecek ve aynaya yakın dilimleme yapabilecek şekilde uzundur. Sonuç, kesme kuvvetinin takım montajına ve tarete yönlendiği bu durumda X yönünde, Y eksenindeki yüke oranla zayıf kalan bir kurulumdur. Y ekseni dilimleme bu iki sorunun da ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Başlarken

Y ekseni dilimleme yatırımı, dilimleme işlemlerine ve ilgili çalışma şekillerine yaklaşımda en önemli değişimdir. Bu uygulama Y ekseni ile donatılmış tezgâhların özelliklerinin daha iyi kullanılmasını sağlar. Alternatif olarak, modifiye edilmiş uygulama kurulumunda ya da yeni bir tezgâh üzerindeki dilimleme işlemlerinin verimliliğini önemli ölçüde artıracak bir seçenektir.

Unutmayın, Y ekseni ve çubuk besleyici ile donatılmış hemen hemen her çok amaçlı tezgâh veya tornalama merkezi, Y ekseni dilimleme potansiyeline sahiptir ve özel bıçaklara daha az ihtiyaç duyulduğundan takım envanterini azaltma şansı bile sunar. Y ekseni dilimlemenin diğer yararları da standart üretim ayarlarında yalnızca asgari değişiklik gerekliliği, aynı programın tüm parçalar için kullanılması ve dilimleme sırasında iş parçası her iki uçtan kelepçelendiğinde başka işlem mümkün olmadığından gerçek zaman tasarrufu elde etme potansiyelidir.

Y ekseni dilimleme, ilk programlama ve uygun takım maliyetleri ile çok düşük başlangıç yatırımı sayesinde önemli bir yatırım getirisi elde etme fırsatı sunar. Yatırım Getirisi, yüksek kesme değerleriyle birlikte önemli verimlilik iyileştirmeleriyle de desteklenecektir.

 

Takım Tezgahları

Sandvik Coromant’tan, talaş kontrolüne yeni çözüm

Yayın tarihi:

on

Yazan

Optimum verimlilik, takım ömrü ve uygulama güvenliği için eşit dağıtılmış kesme kuvvetleriyle doğru sayıda paso sağlamaya yönelik kesme değerleri parametrelerine dayalı NC kodları oluşturan mevcut yazılım CoroPlusTool Path’i daha da geliştirmek için yeni modül tanıtan Sandvik Coromant, yeni modül ile üreticilere talaş kontrolünde yeni bir çözüm sunuyor.

Diş tornalamadaki genel bir problemler talaşların; robotların, aynaların, takımların ve parçaların çevresine sarılmasından dolayı meydana geliyor. Talaşlar aynı zamanda konveyörlere de sıkışabiliyor, bu da hasara ve iş durmasına neden oluyor. Diş tornalama yaparken iyi parça kalitesi elde etmenin anahtarı ise başarılı bir talaş kontrolü sisteminden geçiyor. Sandvik Coromant’ın yeni modülü OptiThreading, bu zorluklar göz önüne alınarak tasarlanıyor. Özellikle CoroThread 266 takımları ve kesici uçları için geliştirilen modül, aboneliğinin bir parçası olarak sunuluyor.

Üreticiler, yöntemi ve yazılımı kullanarak diş tornalama işlemlerini tümüyle optimize ederken CoroPlus Tool Path, çözümün bir parçası olarak özellikle talaş kontrolünün zorluğunu ortadan kaldırmak için optimize edilmiş OptiThreading takım yollarının geliştirilmesinde kullanıcılara yardımcı oluyor. Bu yardım, sonuncusu hariç tüm pasolarda kesime giren ve çıkan darbeli kesimler için kontrollü ve salınımlı hareketler sağlayan takım yolları sunarak yapılıyor.

Kısalan devir süreleri, iyileşen verimlilik

Sandvik Coromant’ın yeni modülü OptiThreading ile kesme yönetiminin desteklenmesi birden çok avantaj sağlıyor. Kullanıldığında parçanın yüzeyine hasar veren ve kesme bölgesinde engel oluşturan uzun talaşlar ortdan kaldırılırken, parça kalitesi iyileştiriliyor. Takıma, parçaya ya da talaş konveyörüne sıkışan uzun talaşlar ortadan kaldırılarak daha az manuel iş yapılmasını sağlanıyor ve böylece tezgahın plansız duruşları azaltılıyor. Yeni modülün kesme hızlarını artırma olanağı, devir sürelerini kısaltarak verimliliği iyileştiriyor.

OptiThreading ve CoroThread 266’nın birbirine uyan diş çekme ortakları olmasının birkaç nedeni bulunuyor. OptiThreading yüksek kesme kuvvetleri oluşturuyor ve bu kuvvetlere dayanabilecek bir takım kullanılması gerekiyor. Kesici uç indekslemede olağanüstü stabilite sağlayan ve ucun aşırı kuvvetlerin üstesinden gelebilmesini sağlayan CoroThread 266, bir iLock arabirimine sahip. Takım farklı çeşitlerle sunuluyor. Malzeme ve uygulamaların büyük bölümünü kapsayan farklı kaliteler ve geometriler içeriyor. Birlikte çalışan yazılım ve donanım çözümleri, zayıf talaş kontrolü tarafından engellenmeden güvenli ve hassas bir şekilde diş çekme olanağı sağlıyor.

Yeni modülle ilgili açıklamalarda bulunan Sandvik Coromant Ürün Müdürü Hampus Jemt, “OptiThreading, diş tornalamadaki en büyük sorunu, yani talaş kontrolü sorununu çözüyor.” diyor. CoroPlus Tool Path ile tornalama optimizasyonuna yönelik bir yazılımı zaten sunduklarını hatırlatan Hampus Jemt, şu ifadeleri kullanıyor: “CoroThread 266 ile de güçlü bir takımlama çözümü ortaya çıkardık. Şimdi de OptiThreading ile müşterilerin diş tornalama yaparken karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birinin üstesinden gelmeleri için onlara yardımcı olabiliriz. Tezgah imalathanesinin zorluklarını anlıyoruz. İşi hızlı bir şekilde halledilmesi için gelen baskılar planlanmamış iş durmalarını bir kabusa çevirir; bu nedenle talaş kontrolü konusunda risklerden kaçınmak çok önemlidir. Her şeyi kapsayan bu çözümü teklifimiz kapsamında sunmamız üreticilere yeni bir diş çekme yöntemini benimsemeleri için yardımcı olabileceğimiz anlamına geliyor, böylece hem talaş kontrolüyle ilgili endişeleri giderilecek hem de daha yüksek kaliteli parçalar üretebilecekler.”

Devamını oku

Takım Tezgahları

Class CNC Mühendislik Makina, Bursa merkezli olarak hizmetlerine başladı

Yayın tarihi:

on

Yazan

Türk sanayisine, CNC takım tezgahları ile otomasyon ve anahtar teslim projeler konusunda 25 yıl hizmet vermiş olan Hakan Akıncı tarafından kurulan Class CNC Mühendislik Makina, “Kalite bir ahlak felsefesidir” sloganı ile merkezi Bursa olacak şekilde faaliyetlerine başladı.

Uzun yıllar içerisinde kurulan uluslararası samimi dostluklar sonrası, ismi dünyada kalite ile eşanlamlı olan bazı talaşlı imalat tezgahı üreticilerinin Türkiye exclusive temsilciliğini alan Class CNC, ana faaliyet olarak özellikle butik özel tezgahlar ve butik özel anahtar teslim projeler gerçekleştirmeyi, satış-servis ve proje hizmeti vermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında standart takım tezgahları, kompakt robot otomasyon sistemleri ve bağlantı ekipmanı ürünlerini de tedarik edebilen CLASS CNC, sanayicilere tek elden komple hizmet vermeyi planlamaktadır.

Merkez ofis ve showroom’u Bursa’da olan Class CNC’nin İzmir ofis, showroom ve teknik merkezi ise Ağustos ayında kapılarını açacak. Sonrasında ise Ankara ve Eskişehir’de teknik merkezler kurulacak.

Class CNC Genel Müdürü Hakan Akıncı

Devamını oku

Takım Tezgahları

NSK, dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarını azaltıyor

Yayın tarihi:

on

Yazan

NSK, dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarını azaltıyor | Dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarının görülmesi bilinen bir sorundur. NSK’nin yenilikçi yapısı sayesinde bu istenmeyen olayın etkilerini azaltmak mümkündür. Yeni NSK teknolojisi dünyada ilk kez, vidalı mil hareket yönünü değiştirdiğinde sürtünmeyi stabilize ederek kadran hatalarının görülme olasılığını önemli ölçüde azaltıyor.

Dairesel enterpolasyon; CNC merkezleme deliği, frezeler ve Edm (elektro erozyon) makineleri gibi takım tezgâhlarında sıklıkla gerçekleştirilen işlemler arasında yer alır. Dairesel bir ark boyunca gerçekleştirilen bir hareket olarak tanımlanan dairesel enterpolasyon, iki makine ekseninin aynı anda hassas şekilde koordine edilmesini gerektirir. Dairesel enterpolasyon sırasında vidalı milin hareketinin tersine çevrilmesi ile belirlenen yoldan sapması durumunda düzensiz sürtünme oluşur. Kadran hataları olarak bilinen bu hareket hataları, çalışılan alanın yüzeyinde mikro seviyede hatalar oluşmasına ve istenmeyen çiziklere veya çıkıntılara neden oluyor.


Kalıp ve alet üretimi sektörlerinin yanı sıra hassas bileşen işlemede üreticiler daha fazla hassasiyet ve daha iyi yüzey düzleştirme talep ediyor, bu da takım tezgâhlarında besleme performansının daha yüksek olmasını gerektiriyor. Bu sorunu ele almak için servo kumandasında yazılım ile dengeleme sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Buna karşın vidalı milin ne zaman yön değiştirdiğini öngörmenin zor olduğu ve yazılımın tam sonuç sağlayamadığı durumda sürtünme farkı oluşur. Bu nedenle vidalı mil teknolojisinde köklü değişiklik şarttır.

Bu soruna karşılık olarak NSK, kurumsal tescilli sürtünme kontrolü ve son derece hassas değerlendirme ile ölçüm teknolojilerini kullanıyor. Sonuçta elde edilen iyileşmeler, hareket yönü tersine döndüğünde vidalı millerde oluşan sürtünme farklılıklarını önemli ölçüde azaltıyor.

NSK’nin takım tezgâhlarına yönelik yeni teknoloji vidalı milleri ile kullanıcıların kalıp, dökme ve hassas bileşenleri işlemesi sırasında daha kaliteli yüzey düzleştirme yapması mümkün olacak. Sonuç olarak söz konusu teknoloji ikinci perdahlama/cilalama için gereken süreyi önemli ölçüde azaltıyor ve enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Yüksek hassasiyetle konumlandırma gerektiren hassas işlerde kullanılan tüm takım tezgâhları faydalanabilecek.

Devamını oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com

Dişli Teknolojileri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et