Bizimle bağlantı kurun

Takım Tezgahları

Metal işleme makinalarında kaplin kullanım amacı ve seçimi

Yayın tarihi:

on

Anıl Tepe, Optibelt Türkiye Satış Mühendisi

Arntz Optibelt Grubu olarak bünyemize kattığımız Desch DPC firması, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Tecnamic markası ile global pazarda yer almaya devam ediyor. Kaplin konusunda 112 yıllık bilgi birikimi ile gerek teknik gerekse tedarik sürecinde kayış-kasnaklarda olduğumuz gibi müşterilerimizin bütün ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.

Kaplinler temelde bir güç aktarım ekipmanı olup ihtiyaçlar doğrultusunda elastik ve rijit olarak ikiye ayrılmıştır. Elastik olanlar, genellikle metal bağlantılar arasında kullanılan farklı sertlik seviyelerine ait yardımcı elemanlardan kaynaklı olarak bu ismi almıştır. Rijit olanlarda ise iki şaft arasındaki tüm bağlantıların metal olması ile isimlendirilir. Kullanım amaçları ise;

Esnek kaplinlerinde:

  • Şaftların esnek bağlantısı
  • Hareket ve gücün aktarımı Tork
  • Dairesel titreşimin ve sesin absorbe edilmesi,
  • Elektrik yalıtımı
  • Miller arasındaki kaçıklıkların giderilmesi
  • Emniyet açısından tork sınırlaması
  • Düşük bakım maliyeti

Rijit kaplinlerde:

  • Hareket ve gücün aktarımı Tork
  • Miller arasındaki kaçıklıkların giderilmesi
  • Emniyet açısından tork sınırlaması

Çok adetli lineer olarak uzun şaftların kullanılması durumunda bu çok parçalı mili yataklamak için kullanılan yatak sayısı fazla olacak ve statik olarak belirsiz bir sistem ortaya çıkacaktır. Bu belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve kolay montaj sağlamak için rijit kaplinler kullanılır. Aynı zamanda rijit kaplinler döndürme momentini değil aynı zamanda sistemde oluşan eğilme momenti ve eksenel kuvveti de herhangi bir sönüm olmaksızın iletirler. Bu değerleri sağlayabilmesi için eksenel, radyal ve açısal kaçıklıklar; izin verilen ürün ve ölçü bazlı tolerans değerlerine göre montaj yapılmalıdır. Detaylar için kataloglardaki montaj içeriklerini incelemenizi öneririz. Şekil 1’de ise temsili olarak kaçıklık tipleri ifade edilmiştir.

Şekil 1.Sırasyla Eksenel, Radyal ve Açısal Mil Kaçıklıkları

Kaplin seçim kriterleri ise;

  • Tork değeri   
  • Ortam sıcaklığı
  • Mil çapları
  • Motor ve tahrik edilen makine türüne

göre hesaplamaları yapılıp; üretici firmaların kataloglarından seçimler gerçekleştirilebilir.

Makinadaki seçim yerinin tork değeri: TAN


İlgili formülden hesapladıktan sonra nominal torku hesaplayabilmek için tablolaradan S ve ST değerleri çarpan olarak işleme alınır.

Nominal tork değeri: TKN;

S = Operasyon faktörü

ST = Sıcaklık faktörü

TAN = Makine torku

Elde edilen nominal tork değerlerine göre kataloglardan seçim yaparken ya o değere eşit olmalı ya da katalog değeri elde edilen değerden büyük olmalıdır.

Metal işleme tezgahlarında kullanılan yıldız tipi kaplin (Tecnamic Habix) örneğinin hesaplaması aşağıdaki gibi özetlenmiştir.

  • Makine: Takım tezgahı ana tahrik sistemi
  • Üç faz motor 225 M
  • Motor gücü: P = 45 kW
  • Motor devri: n = 1485 1/dk
  • Çevre sıcaklığı: +50 °C

Motor çıkışına kaplin takıldığını kabul ederek tork değeri;

TAN= 9550 x 45 (kw) /1485 (1/dk)

TAN= 289,39 Nm olarak hesaplanır

Tablo 1’deki yükleme karakteristiğindeki ifade edilen makine tipine göre S,M,G olarak ifadelerinden uygun olanı tespit edip Tablo 2’de bu bilgiyi kullanarak motor tipine göre emniyet katsayısı seçilir.

Örnek uygulamamız bir takım tezgahı olduğu için Tablo 1’den takım tezgahı ana tahrik sistemi “M” ile ifade edilmiştir. Elektrik motoru kullanıldığı için Tablo 2’den S değerini 1,25 olarak alınır.

Tablo 1-Yük Karakteristik Atama Tablosu (temsilidir)

Tablo 2-İşletim Faktörü ve Sıcaklık için Emniyet Değerleri

Kaplinin seçimi için nominal tork değeri ise;

TKN ≥ TAN x S x ST

TKN = 289,39 x 1,25 x 1,5

TKN =  542,60 Nm olarak hesaplanır.

Hesaplanan nominal tork değerine göre Tablo 3’de yer alan 92 Shore A ve 98 Shore A’dan iki tip belirleyebiliriz.

Sonuç olarak;

Habix 55 – 98 Shore A veya Habix 65 – 92 Shore A uygundur.

Burada dikkat edilmesi gereken son husus ise mil çaplarıdır. Eğer pilot delikli bir kullanım olacaksa maksimum işlenebilecek mil çapları üretici firma kataloglarından kontrol edilmelidir.

Eğer burçlu tip kullanılmak isteniyorsa mil çapına göre burçlar kontrol edilmelidir.


Tablo 3-Optibelt Tecnamic Habix tork değerleri

Devamını oku
Yorum bırak

Bir Cevap Yazın

Takım Tezgahları

Sandvik Coromant’tan, talaş kontrolüne yeni çözüm

Yayın tarihi:

on

Yazan

Optimum verimlilik, takım ömrü ve uygulama güvenliği için eşit dağıtılmış kesme kuvvetleriyle doğru sayıda paso sağlamaya yönelik kesme değerleri parametrelerine dayalı NC kodları oluşturan mevcut yazılım CoroPlusTool Path’i daha da geliştirmek için yeni modül tanıtan Sandvik Coromant, yeni modül ile üreticilere talaş kontrolünde yeni bir çözüm sunuyor.

Diş tornalamadaki genel bir problemler talaşların; robotların, aynaların, takımların ve parçaların çevresine sarılmasından dolayı meydana geliyor. Talaşlar aynı zamanda konveyörlere de sıkışabiliyor, bu da hasara ve iş durmasına neden oluyor. Diş tornalama yaparken iyi parça kalitesi elde etmenin anahtarı ise başarılı bir talaş kontrolü sisteminden geçiyor. Sandvik Coromant’ın yeni modülü OptiThreading, bu zorluklar göz önüne alınarak tasarlanıyor. Özellikle CoroThread 266 takımları ve kesici uçları için geliştirilen modül, aboneliğinin bir parçası olarak sunuluyor.

Üreticiler, yöntemi ve yazılımı kullanarak diş tornalama işlemlerini tümüyle optimize ederken CoroPlus Tool Path, çözümün bir parçası olarak özellikle talaş kontrolünün zorluğunu ortadan kaldırmak için optimize edilmiş OptiThreading takım yollarının geliştirilmesinde kullanıcılara yardımcı oluyor. Bu yardım, sonuncusu hariç tüm pasolarda kesime giren ve çıkan darbeli kesimler için kontrollü ve salınımlı hareketler sağlayan takım yolları sunarak yapılıyor.

Kısalan devir süreleri, iyileşen verimlilik

Sandvik Coromant’ın yeni modülü OptiThreading ile kesme yönetiminin desteklenmesi birden çok avantaj sağlıyor. Kullanıldığında parçanın yüzeyine hasar veren ve kesme bölgesinde engel oluşturan uzun talaşlar ortdan kaldırılırken, parça kalitesi iyileştiriliyor. Takıma, parçaya ya da talaş konveyörüne sıkışan uzun talaşlar ortadan kaldırılarak daha az manuel iş yapılmasını sağlanıyor ve böylece tezgahın plansız duruşları azaltılıyor. Yeni modülün kesme hızlarını artırma olanağı, devir sürelerini kısaltarak verimliliği iyileştiriyor.

OptiThreading ve CoroThread 266’nın birbirine uyan diş çekme ortakları olmasının birkaç nedeni bulunuyor. OptiThreading yüksek kesme kuvvetleri oluşturuyor ve bu kuvvetlere dayanabilecek bir takım kullanılması gerekiyor. Kesici uç indekslemede olağanüstü stabilite sağlayan ve ucun aşırı kuvvetlerin üstesinden gelebilmesini sağlayan CoroThread 266, bir iLock arabirimine sahip. Takım farklı çeşitlerle sunuluyor. Malzeme ve uygulamaların büyük bölümünü kapsayan farklı kaliteler ve geometriler içeriyor. Birlikte çalışan yazılım ve donanım çözümleri, zayıf talaş kontrolü tarafından engellenmeden güvenli ve hassas bir şekilde diş çekme olanağı sağlıyor.

Yeni modülle ilgili açıklamalarda bulunan Sandvik Coromant Ürün Müdürü Hampus Jemt, “OptiThreading, diş tornalamadaki en büyük sorunu, yani talaş kontrolü sorununu çözüyor.” diyor. CoroPlus Tool Path ile tornalama optimizasyonuna yönelik bir yazılımı zaten sunduklarını hatırlatan Hampus Jemt, şu ifadeleri kullanıyor: “CoroThread 266 ile de güçlü bir takımlama çözümü ortaya çıkardık. Şimdi de OptiThreading ile müşterilerin diş tornalama yaparken karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birinin üstesinden gelmeleri için onlara yardımcı olabiliriz. Tezgah imalathanesinin zorluklarını anlıyoruz. İşi hızlı bir şekilde halledilmesi için gelen baskılar planlanmamış iş durmalarını bir kabusa çevirir; bu nedenle talaş kontrolü konusunda risklerden kaçınmak çok önemlidir. Her şeyi kapsayan bu çözümü teklifimiz kapsamında sunmamız üreticilere yeni bir diş çekme yöntemini benimsemeleri için yardımcı olabileceğimiz anlamına geliyor, böylece hem talaş kontrolüyle ilgili endişeleri giderilecek hem de daha yüksek kaliteli parçalar üretebilecekler.”

Devamını oku

Takım Tezgahları

Class CNC Mühendislik Makina, Bursa merkezli olarak hizmetlerine başladı

Yayın tarihi:

on

Yazan

Türk sanayisine, CNC takım tezgahları ile otomasyon ve anahtar teslim projeler konusunda 25 yıl hizmet vermiş olan Hakan Akıncı tarafından kurulan Class CNC Mühendislik Makina, “Kalite bir ahlak felsefesidir” sloganı ile merkezi Bursa olacak şekilde faaliyetlerine başladı.

Uzun yıllar içerisinde kurulan uluslararası samimi dostluklar sonrası, ismi dünyada kalite ile eşanlamlı olan bazı talaşlı imalat tezgahı üreticilerinin Türkiye exclusive temsilciliğini alan Class CNC, ana faaliyet olarak özellikle butik özel tezgahlar ve butik özel anahtar teslim projeler gerçekleştirmeyi, satış-servis ve proje hizmeti vermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında standart takım tezgahları, kompakt robot otomasyon sistemleri ve bağlantı ekipmanı ürünlerini de tedarik edebilen CLASS CNC, sanayicilere tek elden komple hizmet vermeyi planlamaktadır.

Merkez ofis ve showroom’u Bursa’da olan Class CNC’nin İzmir ofis, showroom ve teknik merkezi ise Ağustos ayında kapılarını açacak. Sonrasında ise Ankara ve Eskişehir’de teknik merkezler kurulacak.

Class CNC Genel Müdürü Hakan Akıncı

Devamını oku

Takım Tezgahları

NSK, dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarını azaltıyor

Yayın tarihi:

on

Yazan

NSK, dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarını azaltıyor | Dairesel enterpolasyon sırasında takım tezgâhı kadran hatalarının görülmesi bilinen bir sorundur. NSK’nin yenilikçi yapısı sayesinde bu istenmeyen olayın etkilerini azaltmak mümkündür. Yeni NSK teknolojisi dünyada ilk kez, vidalı mil hareket yönünü değiştirdiğinde sürtünmeyi stabilize ederek kadran hatalarının görülme olasılığını önemli ölçüde azaltıyor.

Dairesel enterpolasyon; CNC merkezleme deliği, frezeler ve Edm (elektro erozyon) makineleri gibi takım tezgâhlarında sıklıkla gerçekleştirilen işlemler arasında yer alır. Dairesel bir ark boyunca gerçekleştirilen bir hareket olarak tanımlanan dairesel enterpolasyon, iki makine ekseninin aynı anda hassas şekilde koordine edilmesini gerektirir. Dairesel enterpolasyon sırasında vidalı milin hareketinin tersine çevrilmesi ile belirlenen yoldan sapması durumunda düzensiz sürtünme oluşur. Kadran hataları olarak bilinen bu hareket hataları, çalışılan alanın yüzeyinde mikro seviyede hatalar oluşmasına ve istenmeyen çiziklere veya çıkıntılara neden oluyor.


Kalıp ve alet üretimi sektörlerinin yanı sıra hassas bileşen işlemede üreticiler daha fazla hassasiyet ve daha iyi yüzey düzleştirme talep ediyor, bu da takım tezgâhlarında besleme performansının daha yüksek olmasını gerektiriyor. Bu sorunu ele almak için servo kumandasında yazılım ile dengeleme sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Buna karşın vidalı milin ne zaman yön değiştirdiğini öngörmenin zor olduğu ve yazılımın tam sonuç sağlayamadığı durumda sürtünme farkı oluşur. Bu nedenle vidalı mil teknolojisinde köklü değişiklik şarttır.

Bu soruna karşılık olarak NSK, kurumsal tescilli sürtünme kontrolü ve son derece hassas değerlendirme ile ölçüm teknolojilerini kullanıyor. Sonuçta elde edilen iyileşmeler, hareket yönü tersine döndüğünde vidalı millerde oluşan sürtünme farklılıklarını önemli ölçüde azaltıyor.

NSK’nin takım tezgâhlarına yönelik yeni teknoloji vidalı milleri ile kullanıcıların kalıp, dökme ve hassas bileşenleri işlemesi sırasında daha kaliteli yüzey düzleştirme yapması mümkün olacak. Sonuç olarak söz konusu teknoloji ikinci perdahlama/cilalama için gereken süreyi önemli ölçüde azaltıyor ve enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Yüksek hassasiyetle konumlandırma gerektiren hassas işlerde kullanılan tüm takım tezgâhları faydalanabilecek.

Devamını oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com

Dişli Teknolojileri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et