Metal İşleme Sektörünün Dünya Markaları Türkiye’de

Mesut Kul
Metal İşleme Sektörünün Dünya Markaları Türkiye’de

Merhaba değerli okurlarımız bu ay sizler için UNİTEC Makine Genel Müdürü Baykal KARAGÖZ keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kendilerine, UNİTEC Makine’ nin kuruluş hikayesinden metal işleme sektörüne sundukları makinelere ve metal işleme makine tercihlerinin nasıl yapılacağına geniş kapsamlı sorularımızı sorduk. Bizlere ayırdıkları zaman için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.

1. Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Baykal Karagöz, Makine Mühendisliği eğitimi aldım. 20 yılı aşkın süredir CNC takım tezgahları alanında çalışma yürütmekteyim. UNİTEC’ in kurucu ortaklarındanım, öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren önemli firmalarda üst yönetimde özellikle satış departmanında görev aldım.

2. UNITEC’nin 2008 yılında kurulmuş olan köklü bir marka olduğunu biliyoruz UNITEC hakkında daha fazla bilgi verir misiniz?

UNİTEC Makine San. İml. İth. ve Tic. A.Ş 2008 yılında İstanbul’da kuruldu. Uzun yıllar CNC tezgahlarının satış ve servisinde çalışmış olan bizler, edindiğimiz bilgi ve birikimi kullanarak en iyi ürün kalitesini sunan, bize fiyatta rekabet olanağı sağlayan ürünleri takip edip Türkiye pazarına sunmak istedik. Bu bakış açısı bizi işinde en iyi olanlarla bağlantı kurmaya yönlendirdi: TSUGAMI, HARDINGE &BRIDGEPORT, EMCO GROUP, ENSHU, FUJI, KAPP NILES, HANDTMANN, HEDELIUS, LPW bunlardan birkaçı.

25’e yakın personel ile firmamız İstanbul merkez olmak üzere birçok şehirde faaliyet göstermektedir. Bu şehirler Türkiye’nin sanayi merkezlerinden olan İzmir, Ankara, Manisa, Konya, Bursa, Eskişehir ve çevre illeridir.

3. UNITEC sektöre hangi hizmetleri veriyor?

UNİTEC talaşlı imalat yapan firmalara CNC takım tezgahı sağlıyor. Temsilciliğini yaptığımız markalarımız ve ilgili sektörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

*Medikal
TSUGAMI-EMCO-HARDINGE&BRIDGEPORT-LPW
*Otomotiv
TSUGAMI-EMCO-HARDINGE&BRIDGEPORT-HEDELIUS-FUJI-LPW
*Havacılık
HANDTMANN-HEDELIUS-EMCO MECOF-OM LTD. -LPW
*Enerji
MECOF-OM LTD. LPW-TORNI TACCHI-HEDELIUS–LPW
*Kalıp
HARDINGE&BRIDGEPORT –EMCO MECOF- EMCO -HEDELIUS-LPW
*Dişli Şanzuman
KAPP NILES-CLC-LPW

4. Yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?

Yakın dönemde HEDELIUS firması ile anlaşma yapıldı ve Türkiye temsilciliğini aldık. 5 eksen işleme merkezlerini piyasaya sunduk, birkaç ay önce bir üründen satma imkânımız oldu. Ürünün özelliklerine gelecek olursak: Aynı tezgah üzerinde hem 5 eksen hem de 3 eksen tabla yer alıyor, kendine has çelik konstrüksiyona sahip. Celox integral motor spindle full soğutma ve yekpare özellikte. Magnum opsiyonu ile 190 tane takım kullanılabiliyor. 5 eksen tablası çift yataklı, böylece ağır parçalar bile tablada esneme yapmadan işlenebiliyor.

Satışlarımıza sağladığı katkılara gelecek olursak, bizler için öncelikle Hedelius ürünlerini pazarla buluşturmuş olmak önemlidir, bu aşamada satış getirisi ikinci planda diyebiliriz.

Yanı sıra Fuji markasına ait Dolphin /Dolfin serisi yeni ürünlerimizden, henüz bir satış gerçekleştirmiş değiliz, ürün birçok makinada olmayan modüler bir ürün, istediğiniz kadar modül alarak ürün işleme hattınızı genişletebilirsiniz. Yerden ve zamandan kar edebileceğiniz farklı bir tasarıma sahip. Bir parça için anahtar teslim tesis denilebilir. Tornalama, frezeleme, çapak vb. tüm işlemler Dolphin serisi ile mümkün.

5. Makinalarınızın kullanıcıları için özel tavsiyeleriniz var mıdır? Ürün seçimi konusunda nelere dikkat etmek gerekir?

Müşterimize makine önerisi yaparken özellikle işlemek istediği iş parçasını göz önünde bulundurmasını istiyoruz. Zira aynı iş parçasını işleyebilecek birçok makine önerisi sunabiliriz. İşlemek istediği parçanın yıllık üretim miktarı da makine seçiminde belirleyici oluyor. Eğer firmanın üretimi çok ise ve ilk yatırım maliyetini kısa sürede çıkarabilecekse önerdiğimiz ürün farklı olabiliyor. Eğer firma işlemeyi planladığı parça dışında daha büyük bir çapta üretim yapmayı planlıyorsa büyük çap üretim yapabilen torna veya kayar otomat öneriyoruz. Çap, malzeme türü, üretimin yıllık miktarı, hedeflenen süre, hedeflenen yüzey kalitesi vb. hepsi seçimi etkiler. Dolayısıyla bu başlıklara dikkat etmek gerekir.

6. Metal İşleme sektörü ile ilgili önümüzdeki dönem projeleriz var mı? Varsa bunlar nelerdir, bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Aslında aklımızda olan Merkez ofisimizde bir AR&GE test kesim atölyesi kurmak var. Böylece hem yetişen personelimizin kendisini geliştirmesine olanak sağlamış olacağız, hem de müşterimiz test kesimlerini yaptırarak tezgah seçimi doğru yapmasını sağlayabiliriz.

7. Türkiye’deki metal işleme sektörü potansiyeli ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sanayisi günden güne büyüyen bir ülkeyiz, dolayısıyla hem yerli hem yabancı yatırımcılar Türkiye pazarına yeni projelerle giriyor. Dolayısıyla pazarın CNC takım tezgahı talebi de artıyor. Bir önceki senelere oranla satılan tezgah sayılarına bakarak bile pazardaki ihtiyacın ivmeli bir şekilde arttığını görebiliriz.

8. 2016 yılında ve bu yılın ilk yarısında alanınızda hedefinize ne kadarlık ulaştınız? Elde ettiğiniz rakamları 2014 ve 2015 yılları ile karşılaştırır mısınız? Gelecek dönem için hedefleriniz nelerdir?

2015 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantısında bir önceki yıla göre oldukça başarılı bir tabloyla karşılaşmıştık.2016 yarıyılı ve 3. Çeyrek tablolarında 2015 yılının tüm hedeflerine yaklaşıldığını görüyoruz. Henüz 2016 yılını geride bırakmış değiliz, kalan sürede hedeflerimize ulaşacağımızı öngörüyoruz. 2017 yılı için hedeflerimiz referanslarımızı arttırmak ve Türkiye’de merkezi illerde ofisler açmak.

 

ETİKETLER:
Yazarı Paylaş
Yorum Yap