Connect with us

Dişli Üretim servisleri

Metal İşleme Sektörünün Dünya Markaları Türkiye’de

Yayın tarihi:

on

Merhaba değerli okurlarımız bu ay sizler için UNİTEC Makine Genel Müdürü Baykal KARAGÖZ keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kendilerine, UNİTEC Makine’ nin kuruluş hikayesinden metal işleme sektörüne sundukları makinelere ve metal işleme makine tercihlerinin nasıl yapılacağına geniş kapsamlı sorularımızı sorduk. Bizlere ayırdıkları zaman için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.

1. Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Baykal Karagöz, Makine Mühendisliği eğitimi aldım. 20 yılı aşkın süredir CNC takım tezgahları alanında çalışma yürütmekteyim. UNİTEC’ in kurucu ortaklarındanım, öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren önemli firmalarda üst yönetimde özellikle satış departmanında görev aldım.

2. UNITEC’nin 2008 yılında kurulmuş olan köklü bir marka olduğunu biliyoruz UNITEC hakkında daha fazla bilgi verir misiniz?

UNİTEC Makine San. İml. İth. ve Tic. A.Ş 2008 yılında İstanbul’da kuruldu. Uzun yıllar CNC tezgahlarının satış ve servisinde çalışmış olan bizler, edindiğimiz bilgi ve birikimi kullanarak en iyi ürün kalitesini sunan, bize fiyatta rekabet olanağı sağlayan ürünleri takip edip Türkiye pazarına sunmak istedik. Bu bakış açısı bizi işinde en iyi olanlarla bağlantı kurmaya yönlendirdi: TSUGAMI, HARDINGE &BRIDGEPORT, EMCO GROUP, ENSHU, FUJI, KAPP NILES, HANDTMANN, HEDELIUS, LPW bunlardan birkaçı.

25’e yakın personel ile firmamız İstanbul merkez olmak üzere birçok şehirde faaliyet göstermektedir. Bu şehirler Türkiye’nin sanayi merkezlerinden olan İzmir, Ankara, Manisa, Konya, Bursa, Eskişehir ve çevre illeridir.
3. UNITEC sektöre hangi hizmetleri veriyor?

UNİTEC talaşlı imalat yapan firmalara CNC takım tezgahı sağlıyor. Temsilciliğini yaptığımız markalarımız ve ilgili sektörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

*Medikal
TSUGAMI-EMCO-HARDINGE&BRIDGEPORT-LPW
*Otomotiv
TSUGAMI-EMCO-HARDINGE&BRIDGEPORT-HEDELIUS-FUJI-LPW
*Havacılık
HANDTMANN-HEDELIUS-EMCO MECOF-OM LTD. -LPW
*Enerji
MECOF-OM LTD. LPW-TORNI TACCHI-HEDELIUS–LPW
*Kalıp
HARDINGE&BRIDGEPORT –EMCO MECOF- EMCO -HEDELIUS-LPW
*Dişli Şanzuman
KAPP NILES-CLC-LPW

4. Yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?

Yakın dönemde HEDELIUS firması ile anlaşma yapıldı ve Türkiye temsilciliğini aldık. 5 eksen işleme merkezlerini piyasaya sunduk, birkaç ay önce bir üründen satma imkânımız oldu. Ürünün özelliklerine gelecek olursak: Aynı tezgah üzerinde hem 5 eksen hem de 3 eksen tabla yer alıyor, kendine has çelik konstrüksiyona sahip. Celox integral motor spindle full soğutma ve yekpare özellikte. Magnum opsiyonu ile 190 tane takım kullanılabiliyor. 5 eksen tablası çift yataklı, böylece ağır parçalar bile tablada esneme yapmadan işlenebiliyor.

Satışlarımıza sağladığı katkılara gelecek olursak, bizler için öncelikle Hedelius ürünlerini pazarla buluşturmuş olmak önemlidir, bu aşamada satış getirisi ikinci planda diyebiliriz.

Yanı sıra Fuji markasına ait Dolphin /Dolfin serisi yeni ürünlerimizden, henüz bir satış gerçekleştirmiş değiliz, ürün birçok makinada olmayan modüler bir ürün, istediğiniz kadar modül alarak ürün işleme hattınızı genişletebilirsiniz. Yerden ve zamandan kar edebileceğiniz farklı bir tasarıma sahip. Bir parça için anahtar teslim tesis denilebilir. Tornalama, frezeleme, çapak vb. tüm işlemler Dolphin serisi ile mümkün.

5. Makinalarınızın kullanıcıları için özel tavsiyeleriniz var mıdır? Ürün seçimi konusunda nelere dikkat etmek gerekir?

Müşterimize makine önerisi yaparken özellikle işlemek istediği iş parçasını göz önünde bulundurmasını istiyoruz. Zira aynı iş parçasını işleyebilecek birçok makine önerisi sunabiliriz. İşlemek istediği parçanın yıllık üretim miktarı da makine seçiminde belirleyici oluyor. Eğer firmanın üretimi çok ise ve ilk yatırım maliyetini kısa sürede çıkarabilecekse önerdiğimiz ürün farklı olabiliyor. Eğer firma işlemeyi planladığı parça dışında daha büyük bir çapta üretim yapmayı planlıyorsa büyük çap üretim yapabilen torna veya kayar otomat öneriyoruz. Çap, malzeme türü, üretimin yıllık miktarı, hedeflenen süre, hedeflenen yüzey kalitesi vb. hepsi seçimi etkiler. Dolayısıyla bu başlıklara dikkat etmek gerekir.

6. Metal İşleme sektörü ile ilgili önümüzdeki dönem projeleriz var mı? Varsa bunlar nelerdir, bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Aslında aklımızda olan Merkez ofisimizde bir AR&GE test kesim atölyesi kurmak var. Böylece hem yetişen personelimizin kendisini geliştirmesine olanak sağlamış olacağız, hem de müşterimiz test kesimlerini yaptırarak tezgah seçimi doğru yapmasını sağlayabiliriz.

7. Türkiye’deki metal işleme sektörü potansiyeli ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sanayisi günden güne büyüyen bir ülkeyiz, dolayısıyla hem yerli hem yabancı yatırımcılar Türkiye pazarına yeni projelerle giriyor. Dolayısıyla pazarın CNC takım tezgahı talebi de artıyor. Bir önceki senelere oranla satılan tezgah sayılarına bakarak bile pazardaki ihtiyacın ivmeli bir şekilde arttığını görebiliriz.

8. 2016 yılında ve bu yılın ilk yarısında alanınızda hedefinize ne kadarlık ulaştınız? Elde ettiğiniz rakamları 2014 ve 2015 yılları ile karşılaştırır mısınız? Gelecek dönem için hedefleriniz nelerdir?

2015 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantısında bir önceki yıla göre oldukça başarılı bir tabloyla karşılaşmıştık.2016 yarıyılı ve 3. Çeyrek tablolarında 2015 yılının tüm hedeflerine yaklaşıldığını görüyoruz. Henüz 2016 yılını geride bırakmış değiliz, kalan sürede hedeflerimize ulaşacağımızı öngörüyoruz. 2017 yılı için hedeflerimiz referanslarımızı arttırmak ve Türkiye’de merkezi illerde ofisler açmak.

 

Devamını oku
Advertisement
Yorum bırak

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dişli Makinaları

KISSsoft 2021 versiyonu özellikleri

Yayın tarihi:

on

By

Rulman hesabı

  • “SKF Bulut” ile rulman hesabı
  • Rulman iç geometrisini dikkate alma
  • Stiffness (sertlik) matrisinin entegrasyonu

“SKF Bulut” çözümüne bağlantı, giriş verilerinin hesaplama için KISSsoft ve KISSsys’den SKF programına aktarılmasını sağlar. Burada, her bir rulman, giriş verilerine dayanarak hesaplanır. Daha sonra sertlik matrisi ve ömür değerleri gibi sonuçlar, KISSsoft’a aktarılabilir. Bu sayede SKF Bulut’tan elde edilen iyileştirilmiş veriler kullanılarak KISSsoft’ta daha hassas bir şaft eğilme hesabı, gerçekleştirilebilir.

Şaft hesabı

  • FKM Kılavuzunun 7. baskısının (2020) entegrasyonu

FKM Kılavuzunun gözden geçirilmiş 7. baskısı (2020), bir dizi yenilik içermektedir: Galvanizli çelikler için bir koruyucu katman faktörü, yeni bir malzeme grubu “Östemperlenmiş Dökme Demir (ADI)” ve göbek yuvası ile birlikte şaft kesiti (DIN 743 ile uyumlu). Tüm malzeme özellikleri mevcut standartlara uyarlanmıştır.

FKM kılavuzu bu nedenle son teknoloji ürünüdür.

Helis dişli çark hesabı

  • Özgül kayma
  • Dişli kavramasında kesit grafikleri
  • Dişli formundan dFf ve dFa

Özgül kayma için yeni bir grafik oluşturuldu. Ayrıca, eksen açıları 90° olmayan (Σ ≠ 90°) dişliler için, dişli kavramasının 2B bir grafiği eklenmiştir. Ek olarak, 2D gösterimi artık merkez ekseni düzlemine paralel bölümlerde de yapılabilir.

“dFf ve dFa diş başı ve diş dibi form çaplarını, diş formundan belirle” seçeneği de artık seçilebilir.

Modifikasyonları gruplandırma

  • Farklı modifikasyonları karşılaştırma
  • Ölçüm verilerini modifikasyon olarak girme
  • Aktif / deaktif yapma veya grup seçme

Modifikasyonları tasarlarken ve optimize ederken, genellikle farklı ihtimaller birbiriyle karşılaştırılır. Bu karşılaştırmalar için verileri yönetmeyi kolaylaştırmak adına, farklı modifikasyonlar KISSsoft’ta gruplandırılabilir – bu şekilde bir grup veya set oluşturan modifikasyonlar, hesaplama sırasında ayrı ayrı seçilebilirler.

Bu sayede, en iyi modifikasyon setini seçmek için örneğin, kontak analizinden elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılabilir.

Grup içerisindeki modifikasyonlar, boyutlandırma işlemlerinden alınabilir, doğrudan kullanıcı tarafından girilebilir veya ölçüm verilerinden üretilebilir.

Üretilebilirlik değerlendirmesi

  • Honlama ve “power skiving” için üretilebilirlik ve çarpışma kontrolü

KISSsoft’ta, power skiving gibi işlemler için dişlilerin üretilebilirliğine karar verebilirsiniz. Çarpışma kontrolü, takımın çalışma alanı koşullarına uyarlanmasını ve hiçbir yere çarpmamasını sağlar. Power skiving’e ek olarak, artık honlama işlemi için de bu seçenek eklenmiştir.

Ayrıca, power skiving için üretilebilirlik hesaplamasına arayüz olarak bir dosya yazılabilir ki bu daha sonra Gleason’un özel programı “Power Skiving” ile açılabilir ve ayrıca analiz edilebilir.

İçe aktarma seçeneği

  • Silindirik dişliler için ölçüm noktalarının içe aktarılması

GAMA’dan alınan CMM verileri artık doğrudan KISSsoft’a aktarılabilir ve topolojik değişiklikler için KISSsoft’un kullandığı formata dönüştürülebilir. Kullanıcı daha sonra imalat hatalarının, aktarım hatası veya temas gerilimi gibi dişli özellikleri üzerindeki etkisini inceleyebilir.

Bu işlev, üretimden gelen sapmalar dahil olmak üzere dişli tasarımını optimize etmek için “kapalı döngü” konseptinin önemli bir parçasıdır. Ölçüm verileri, herhangi bir iyileştirici önlemin hızlı bir şekilde araştırılabilmesi ve uygulanabilmesi için hesaplama yazılımıyla bağlantılıdır.

Reliability / Güvenilirlik

  • Bir bakışta sistem güvenilirliği
  • AGMA 6006-B20 eklendi

KISSsys’de, bir sistemin güvenilirliğini hesaplamak ve bir grafikte görüntülemek mümkündür. Elbette, tek tek dişlilerin, millerin ve rulmanların güvenilirliği de görüntülenebilir.

Bertsche ve VDMA 23904 yöntemlerine ek olarak, AGMA 6006-B20’ye göre hesaplama da artık KISSsoft ve KISSsys’de mümkün.

Mukavemet hesapları

  • Rainflow matris diyagramları
  • Asimetrik dişliler için SO 6336:2019
  • Scuffing emniyetini hesaplama

Pozitif ve negatif değerli tork eğrilerinde alternatif tork bileşenlerini hesaba katmak için, alternatif eğilme faktörlerini de (YM) içeren bir yük spektrumu belirleme adına “Rainflow” yöntemi kullanılır. Ayrıntılı raporlara ek olarak, tork-hız aralığındaki frekans dağılımı ve tork eğrisi grafikleri de artık mevcuttur.

DNV-GL-0036’ya göre hesaplamada artık Scuffing emniyeti de hesaplanabilir.

Beta test sürümünü denemek isterseniz;

kisssoft@onplus.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Devamını oku

Dişli Üretim servisleri

Savunma sanayii ve otomotiv yedek parçasında yerli güç: TEDSAN

Yayın tarihi:

on

TEDSAN Teknik Makine, talaşlı üretim ana branş dalında 50 yılı aşkın süredir ve üç kuşaktır, dişli ve dişli sistemleri alanında faaliyet göstermektedir.

Son 20 yılda gelişen teknolojiyi yakından takip etmiş ve makine parkurunu yenilemiş olan TEDSAN Teknik Makine; savunma sanayii ve otomotiv yedek parça üretimlerine önem vermiştir. Güncel durumda 1500 m2 kapalı alan ve 40’ın üzerinde kalifiye personeli ile çalışmalarını sürdürmekte ve kapasitesinin %20’sini otomotiv ve yedek parça alanındaki ihracata ayırmaktadır.

TEDSAN Teknik Makine, gelişen teknoloji ve getirdiği gereksinimlere daha proaktif yaklaşabilmek ve müşterilerin artan tasarım taleplerini daha hızlı karşılayabilmek amacıyla 2018 yılında Teknopark Ankara yerleşkesi tasarım ofisinde yerini almıştır. Mevcut durumda kendi tasarımlarını hayata geçirmeye başlamış ve aynı zamanda müşteri taleplerine yönelerek çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Dışa bağımlı olunan veya tedarikinde sorun yaşanan ürünler ise en büyük ilgi alanı olmuştur. Bu ürünlerden bazıları şunlardır: Kolay bağlantı modülleri; Pan-Tilt kamera yönlendirme birimleri, Mast yükseliş tripodları, kolluk kuvvetleri için yarı otomatik kapı kırma ekipmanları vb.

TEDSAN Teknik Makine; özellikle dişli sistemlerinde hem müşteri yoğunluğuna destek olmak hem de kendi branşındaki tecrübesi ile nihai ürünün teorik ve uygulamalı olarak sorunsuz olması için tasarım süreçlerine ağırlık vermiştir. 2019 yılı itibariyle çok sayıda ana yüklenici savunma sanayii firmasının kritik mekanizma tasarımlarında yer almış ve ilk prototiplerden sonra %85 başarılı tasarım ile çoğu sistemde üretime geçilmiştir. Tasarım süreçlerinin yanı sıra talaşlı üretim; dişli üretimi; kaplama; elektromekanik/mekanik montaj; test altyapısına sahip olan firma; müşterilerine sistem bazında nihai ürün sunmaktadır. Seri üretimler devam ederken veya teslimat sonrasında “sürekli iyileştirme” politikası ile bakım; onarım ve montaj ekibi ile de müşterilerine kendi sahasında veya kaynağında ayrıca hizmetlerine devam etmektedir.

Devamını oku

Dişli Üretim servisleri

Pratik Dişli Mühendisliği

Yayın tarihi:

on

By

Şu an ABD’de satışta; Gleason’ın en son “Pratik Dişli Mühendisliği” ders kitabı; günümüzün en yaygın dişli tasarımı ve üretim sorunlarının çözmenize yardımcı olacak kapsamlı bir rehber.

Gleason, günümüzün en yaygın dişli tasarımı konularında kapsamlı çözümler sunan hem dişli mühendisliği uzmanlarına hem de sahaya yeni giren mühendislere fayda sağlamak üzere tasarlanan teknik bir yayın olan “Practical Gear Engineering-Pratik Dişli Mühendisliği” kitabının yeni bir versiyonunu yayınladı. 

Kitabın yazarı, Ayna Mahruti Dişli Teknolojileri Ar-Ge Başkan Yardımcısı Dr. Hermann Stadtfeld; “Günlük dişli mühendisliği sorunlarına birçok çözüm ortak ders kitaplarında bulunmuyor ve tipik olarak mühendislik fakültelerde müfredatın bir parçası değil” diyor ve ekliyor: “Dişli tasarımı ve üretimi ile ilgili sorulara birçok cevabın yapılan tartışmalarda bulunmamasının nedeni budur.”

Bu boşluğu doldurmak için, Gleason; tipik dişli tasarımı ve üretim çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve daha geniş bir kitleyle ulaşmak amacıyla Pratik Dişli Mühendisliği kitabını yayınladı.

Pratik Dişli Mühendisliği hem silindirik hem de ayna mahruti dişliler için eksiksiz bir dişli tasarımı; üretimi, optimizasyonu, ölçüm – test ve prototipleme konularını kapsar. Kolay anlaşılması için tasarlanmıştır.  Yardımcı resimler ve grafikler ile desteklenmiştir.

Bu yeni ders kitabı; popüler Gleason teknik yayınları dizisindeki son kitaptır.  İmalat ve akademi alanındaki dişli uzmanları için hazırlanan kitap Gleason Dişli kütüphanesini daha da genişletmektedir.

Devamını oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com