Connect with us

Etkinlikler

Takım tezgâhları sektörünün yılsonu hedefi 1.3 milyar dolar ciro

Yayın tarihi:

on

Savunma sanayisinde kullanılacak araç, ekipman ve yedek parçaları üretebilmek için takım tezgâhlarının tümüne ve robotik sistemlere ihtiyaç duyulmakta. Bu bileşenlerin biri eksik olduğunda ise savunma sanayisi için üretim yapabilmek neredeyse imkânsız bir hâl alıyor. Otomotiv gibi savunma sanayisinin de ülke ekonomisi için itici bir güç olduğunu söyleyen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, bu sektörlerin üretimi için yapıtaşı olan takım tezgâhları sektörünün yılsonu hedefinin yüzde 10’luk bir büyüme ile 1.3 milyar dolarlık hacme ulaşmasını beklediklerini aktardı.

Üretim için takım tezgâhlarının kullanıldığı Türkiye sanayisinin olmazsa olmazı olan savunma ve otomotiv sektörünün yanı sıra tüm kara taşıtları, beyaz eşya, havacılık ve uzay, gemi inşa, makina ve teçhizat, demiryolu taşıtları ve metal eşya sanayisi 2017 yılını yaklaşık 53 milyar ABD doları büyüklükle kapattı. Sanayinin lokomotifi olan takım tezgâhlarının bu sektörlerde yarattığı kullanım değeri ise yıllık yaklaşık 15 milyar ABD dolarına ulaştı. Rakamlara bakarak yerli üretimin hızla büyümeye ve gelişmeye devam edebilmesi için çarpan etkisi yaratan takım tezgâhları sektörünün büyümesi ve gelişimini sürdürmesinin mutlaka desteklenmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, “Bu sayede Türkiye sanayisinin yarattığı katma değer katlanarak artacaktır” dedi.

“Savunma sanayisi ekonominin itici gücü”

Savunma sanayisinde kullanılacak araç, ekipman ve yedek parçaları üretebilmek için takım tezgâhlarının tümüne ve robotik sistemlere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Aydoğdu, bu bileşenlerin biri eksik olduğunda savunma sanayisi için üretim yapabilmenin neredeyse imkânsız bir hal aldığını söyledi. Aydoğdu, “Takım tezgâhları sektörünü bir bütün olarak ele aldığımızda, savunma sanayisinin gelişimini ve hacmini büyüttüğünden, bu sektörün de otomotiv sektörü gibi ekonominin itici gücü olmasına katkı sağlamaktadır. Üretim sektörlerinin gelişimi ve büyümesi ile Türkiye’de üretilen takım tezgâhlarının hem sayısı hem de kalitesinde artış yaşanacaktır. Bununla birlikte yerli üretim olan takım tezgâhlarının tamamlayıcı ekipmanlarının üretiminde ihtiyaçlar doğrultusunda gelişme göstermektedir. Tüm üretim sektörlerinde sürdürülen yerlileşme hamlesi ile 2018 yılında sektörümüzdeki büyümenin 1,3 milyar dolara ulaşarak, cirosal anlamda yüzde 10 artış göstereceğini öngörüyoruz” dedi. Öte yandan Aydoğdu, “Savunma sanayisi araçlarının şasesinden kaportasına, motorundan ateşleme sistemine, zırhından elektronik sistemlerine kadar neredeyse tüm aksamlarının üretimi için ya direkt olarak takım tezgâhlarına ya da takım tezgâhları ile üretilmesi gereken diğer makina ve ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüz sanayisinde takım tezgâhları ile robotların birlikte çalıştığını da göz önüne alırsak montaj hatlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz” dedi.

Savunma sanayisinin önde gelen üretimleri olan Atak Helikopteri, Altay Tankı, Hürjet, İnsansız Hava Araçları (İHA ve SİHA), gemiler, UMTAS, OMTAS, Cirit gibi Füze ve Savunma Sistemleri, Piyade Tüfeği, Aselsan, Roketsan, TAI tarafından geliştirilen hava/kara/deniz savunma sistemleri ve radarlar, uydu ve telekomünikasyon sistemleri, sonar sistemleri, lazer güdümlü savunma sistemleri ve bunlar gibi ismini sayamadığımız onlarca savunma ve havacılık alanındaki yerli üretim olan araç ve sistemlerin doğrudan ve/veya dolaylı olarak takım tezgâhları ile üretildiğinin altını çizen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, sektörün, savunma sanayisi üretimi için birinci derece önem taşıdığını, hatta olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Savunma sanayisi için büyük önem taşıyan sektörün fuarını yapmaktan mutluluk ve onur duyduklarını belirten TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın geçtiğimiz yıla göre yüzde 12 büyüme sinyali verdiğini söyledi. MAKTEK’in sektörün buluşma platformu olduğunu paylaşan Ersözlü, fuarın tüm sektörü 15 salonda toplam 124 bin metrekarelik alanda bir araya getireceğini ve yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ersözlü, “MAKTEK, 1.000’i aşkın firma ve firma temsilciliğini sektör profesyonelleriyle buluşturacak. 70 ülkeden 60 bin ziyaretçinin yanı sıra Çin ve Tayvan gibi milli katılımlara ek olarak Almanya, Rusya, İtalya ve Hindistan başta olmak üzere uluslararası katılımcılara ev sahipliği yapacak fuar; yurt dışından gelecek kamu ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerini de ziyaretçi olarak ağırlayacak” dedi.

2-7 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nda takım tezgâhları, metal-sac işleme makineleri, tutucular-kesici takımlar, kalite kontrol-ölçüm sistemleri, CAD/CAM, PLM yazılımları ve üretim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren katılımcılar yer alacak.

Devamını oku
Advertisement
Yorum bırak

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etkinlikler

Sac levha işleme sektörünün geleceği EuroBLECH 2022’de şekillendi

Yayın tarihi:

on

By

Uluslararası Sac Levha İşleme Teknolojisi Fuarı (EuroBLECH), Almanya’nın Hannover Fuar Merkezi’nde sektörü 26. kez bir araya getirdi. Bu yıl “Your gateway to a smarter future” sloganıyla kapılarını açan EuroBLECH 2022, üretim ve verimlilikte artış sağlayan akıllı çözümlere ve üretim zincirinde süregelen otomasyon ve dijitalleşmeye odaklandı. 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen fuarda, 39 ülkeden 1300 katılımcı firma üretimdeki en son yenilikçi çözümlerini sergiledi. Almanya haricinde; ABD, Avusturya, Belçika, Çin, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Polonya, Portekiz ve Türkiye gibi ülkelerden gelen katılımcılarla bütün sac metal işleme teknoloji zincirini kapsayan etkinlik, 87 bin metrekarelik alana yayılan 9 sergi salonunda 15 teknoloji sektörüne tanıtım imkanı sundu.

Sac metal işleme sektörünün dünya çapında bir numaralı etkinliği olan fuar, pandemi koşullarının ardından son birkaç yıldır geliştirilen yenilikleri yakalamak ve hem yeni hem de mevcut ticari ilişkileri kaldığı yerden devam ettirmek için harika bir fırsat sundu. Fuar standlarındaki birçok canlı tanıtım, ticari kesimlerden gelen ziyaretçilere sac levha işlemenin her alanından makine ve sistemleri çalışırken ilk elden görme fırsatı sundu. 

EuroBLECH 2022 Sunum Alanı

Fuarda izlenebilecek birçok yeniliğin yanı sıra, EuroBLECH 2022 Sunum Alanı’nın hizmete girmesi de dikkat çekti. 4 günü boyunca ortalama 25 oturumun düzenlenmesine imkan veren EuroBLECH 2022 Sunum Alanı, katılımcılara; yenilikçi şirketler ile projeler konusunda çarpıcı bilgi alışverişleri, ilginç tartışmalar ve ticari ilişkiler ağını geliştirme fırsatları sundu.

EuroBLECH 2022’de öğrenci günü

Sac levha işleme sanayisinde gerçekleşmekte olan dijital dönüşüm ve buna bağlı olarak meslek profillerinde görülen değişim, genç kuşağı giderek daha önemli hale getirdi. Bunun dışında, son birkaç yılda yüz yüze etkinlikler ve iş ilişkileri geliştirme fırsatları yetersiz kaldığı için sektöre yeni girenlerin tutunabilmesi zorlaştı. Bu nedenle öğrencilere özel bir konsept geliştirilen EuroBLECH’de, öğrencilere 1 günlük ücretsiz gezme olanağı sunuldu.

 

Devamını oku

Etkinlikler

Ezber bozan teknolojilerin buluşacağı SAHA EXPO 2022 için geri sayım başladı

Yayın tarihi:

on

By

816 üye firma ve 23 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük savunma, havacılık ve uzay sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO 2022, 250 yabancı ve 750 yerli firmayı bir araya getirmeye hazırlanıyor. 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuara, fiziki olarak 30.000 profesyonel ziyaretçi bekleniyor.

Savunma, havacılık ve uzay sanayi için en yenilikçi çözümler, gücünü ve kapasitesini artırmaya devam ediyor. Sektörün en büyük buluşması olan ve önemli iş birlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO, 50’den fazla ülkeden 250 yabancı ve 750 yerli firmayı bir araya getirmeye hazırlanıyor. Geçen yıl 18.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO, bu yıl 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde fiziki olarak 30.000 profesyonel ziyaretçi ağırlamayı hedefliyor. Dev savunma sanayi şirketlerinden KOBİ’lere, üniversitelere, tedarikçilere ve Ar-Ge merkezlerine kadar savunma, havacılık ve uzay sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirecek olan SAHA EXPO hem katılımcılara hem de ziyaretçilere önemli iş birliği fırsatları sunacak. Havacılık, denizcilik ve uzay sektörlerinde stratejik öneme sahip birçok ürün ilk kez tanıtılacak. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde; Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın katılım ve destekleriyle düzenlenen, 50’den fazla ülkeden 1.000’e yakın şirketi bir araya getirmeyi hedefleyen SAHA EXPO Fuarı, yerli üretim potansiyelindeki artışı ve bağımsız üretim gücünü gözler önüne serecek. SAHA EXPO 2022; BAYKAR, ASELSAN, TUSAŞ (TAI & TEI), ROKETSAN, HAVELSAN, OTOKAR, BMC, STM, FNSS, TAIS, LEONARDO UK, THALES, DASSAULT SYSTEMES, BARZAN, FED JSC IVCHENKO-PROGRESS ve MOTOR SICH gibi dünya çapında tanınan markaları ağırlayacak.

SAHA EXPO METAVERSE alanında bir ilk olacak

Bu yıl farklı bir bakış açısıyla tasarlanan sergi salonları, fuar dünyasında daha önce görülmemiş “İpek Yolu” tarzında hayata geçirildi. SAHA EXPO 2022’nin yeni planlama sanatı, stantlara erişimi kolaylaştırıyor, ziyaretçilerin kusursuz bir şekilde gelmesini sağlıyor ve katılımcı markalama fırsatlarını en üst düzeye çıkarıyor. Savunma, havacılık ve uzay fuarcılığında ilk kez “metaverse” fuarı düzenlenecek. SAHA EXPO METAVERSE dünyanın dört bir yanından ziyaretçilere, avatarları ile sergiyi ziyaret etme ve projeleri inceleme olanağı sağlayacak.

Geniş kapsamlı bir ekosistemi kapsayan SAHA EXPO Fuarı, küçük işletmelere ve Startup şirketlere, büyük şirketlerin yanı sıra kendilerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı verecek. Fuar süresince uluslararası paneller ve imza törenleri gerçekleştirilecek. SAHA Girişim Programı kapsamında girişimciler, fuar süresince sundukları projelerle kendilerini tanıtırken, birçok sanayici ve yatırımcı ile tanışma fırsatı bulacak. Bu yıl 6 salonda, 60.000 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek olan ve 30.000 profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuarda, 10.000 civarında B2B, B2G ve G2G görüşmelerinin yapılacağı tahmin ediliyor.

Devamını oku

Etkinlikler

İmalat sanayinin ihracat hedefleri, Win Eurasia ile desteklendi

Yayın tarihi:

on

By

Avrasya’nın lider sanayi fuarı Win Eurasia, yeni tarihinde ve yeni yerinde endüstri profesyonellerini bir kez daha bir araya getirdi. Bu yıl 5G teknolojisini imalat sanayi ile tanıştıran fuar, 24 bin metrekarelik alanda, 17 ülkeden 500’ün üzerinde katılımcıyı ve 92 ülkeden 35.728 ziyaretçiyi ağırladı. 

Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen Avrasya’nın lider sanayi fuarı Win Eurasia, 8-11 Haziran tarihlerinde yenilenen İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlendi. ‘Endüstriyel Dönüşüm’ teması etrafında şekillenen etkinliklerle; lojistik, tedarik zinciri yönetimi, kaynak ve robotik kaynak teknolojileri, otomasyon ve akışkan gücü sistemleri, endüstriyel üretim makineleri, enerji, elektrik ve elektronik alanlarında geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistem 4 gün boyunca sektör profesyonelleriyle buluştu. Uluslararası düzeyde gerçekleşen iş birlikleri ve Alım Heyeti organizasyonu ile fuar; Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda orta-yüksek teknoloji ürünlerin ihracatındaki payını yüzde 44,2’ye çıkarılması ve toplam imalat sanayi ihracatının 210 milyar dolara çıkarılması hedeflerine giden yolda büyük katkı sağladı.

Endüstriyel 5G’ye yoğun ilgi

Her yıl geleceğin teknolojilerine ışık tutmaya devam eden Win Eurasia’da görücüye çıkan 5G teknolojisinin gerçek zamanlı kullanıldığı 5G Arena Özel Alanı da yer aldı. Vodafone Business ana sponsorluğunda; Nokia, MEXT ve Deutsche Messe çözüm partnerliği ile inşa edilen 5G Arena’da dikey sektörlere teknoloji çözümü sunan yerli ve uluslararası markalar ile Türkiye’nin ilk endüstriyel 5G senaryoları ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Fuarda, ticarileşen 5G uygulamasının Türkiye’de ilk defa sergilenmesinin yanında Türkiye’nin ilk bağımsız 5G altyapısı halka açık şekilde kurulurken endüstriyel robotların ilk kez 5G üzerinden gerçek zamanlı ve düşük gecikmeli kablosuz konuşmaları da gerçekleştirildi. Ayrıca uzaktan ameliyatların teoriden pratiğe dönüştürüldüğü anlar ilk kez Win Eurasia’da gösterildi. 5G’ye bağlanan Boston Dynamics’in robot köpeği Spot ve Türkiye’de ilk defa sergilenen insansı robotik el ise ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. 

Fuarda yer alan Endüstri 4.0 Festival Alanı, Basınçlı Hava Özel Alanı, Jeneratör Özel Alanı, Proses Otomasyonu Özel Alanı ve Robot Otomasyon Özel Alanı ile farklı endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren profesyoneller ilgi duydukları konularda detaylı bilgilere sahip olma şansı yakalarken; Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) iş birliğiyle, 18 ülkeden 150’nin üzerinde özel nitelikli satın almacının yer aldığı kapsamlı bir Alım Heyeti organizasyonu da gerçekleştirildi.

İmalat sanayindeki üretici ve sektör profesyonellerini bir araya getirecek olan bir sonraki Win Eurasia Fuarı, 7-10 Haziran 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Devamını oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com