Kaplin Nedir?
Kaplin, sistemin sigortası işlevini gören, farklı malzeme tip ve ebatlardan oluşan ve iki şaftı güç aktarımı amacı ile birbirine bağlayan bir organdır.
Kaplin seçimi nasıl yapılmalıdır?
Öncelikle, kaplin seçimini yapacak personelin teknik olarak kullanım yeri, ortam şartları, sistem özellikleri ve kaplin tipleri konusunda yeterince bilgi sahibi olması gerekmektedir. Sistemdeki güç bilgisi ile beraber ihtiyaç duyulan maximum eksenel ve açısal kaçıklıklar tespit edilerek uygun kaplin tipi seçilir. Bu seçimin içerisindeki bir diğer önemli etken ise Servis Faktörü olarak adlandırılan, sistemdeki duruş kalkışlar ve sürücü makine tiplerinin oluşturduğu değerlerdir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere kaplinin sistemde sigorta olması nedeniyle ihtiyacın üzerinde seçilecek olan Tork değeri, sistemde çok farklı zararlara sebebiyet verecektir.
Dişli kaplin seçimi ise çok önemli bir husus olup, öncelikle seçilen kaplinin mukayesesi yapılırken kullanılan malzeme ve uygulanan ısıl işlem bilgisine haiz olunmalıdır. Çoğunlukla dişli kaplinlerde SAE4140 ıslahlı malzeme tercih edilmekte, bu durum kaplinlerde çok daha yüksek mukavemet oluşturmaktadır.
Kaplin çeşitleri nelerdir, Özgün Makina hangi tipleri imal eder?
Kaplin çeşitleri, tam flex dişli, yarım flex dişli, rijit, tambur, elastik, yaprak yaylı, yaylı, spindle, tork sınırlayıcı kaplinler olarak özetlense de sistem ihtiyaçları doğrultusunda çok farklı kaplinler bulunmaktadır.
Özgün Makina olarak, yukarıda bahsi geçen kaplinlerin tümünü 27 Tip, 325 farklı ebatta kendi bünyemizde imal etmekle beraber, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda standart ve seri imalatlarımız haricinde de dizaynlar yapmakta ve özel çözümler sunmaktayız.
Kaplinlerin kullanım yerleri nereleridir?
Güç aktarımının yapılacağı her noktada olarak genellesek te, yürütme ve kaldırma ekipmanları, haddehaneler, pompa sistemleri gibi, motorun kullanıldığı her yerde, basit ya da komplike, ihityaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Örneğin su pompasından tutun da, 300 Tonluk bir vincin ana kaldırma grubunun girişinde de kullanılmaktadır.
Kaplinlerin montajı ve ayarı nasıl yapılmalıdır?
Kaplinin gerçek işlevini yapabilmesi için öncelikle ilk montaj ve ayar esnasında konusunda bilgi sahibi personelin yapması gerekmektedir.
Öncelikli olarak kaplin ve bağlanacağı şaftın muhakkak temizliği yapılmış olmalıdır. Doğru montaj mesafesi uygulanarak kaplinin açısal hareketini yapması sağlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise kaplinin mile sıcak geçirilmesi sırasında sızdırmazlık elemanlarının koruma altına alınmasıdır. Montajı tamamlanan kaplinin ve millerin lazerli kaplin ayar cihazı ile hizalanması kaplinin maximum eksenel ve açısal kaçıklıklarını yapabilmesini sağlayacak ve kaplin daha uzun ömürlü olacaktır. Bir diğer hususta kaplinin göbek toleranslarının muhakkak milin toleransına göre boşluksuz olarak işenmesidir, aksi taktirde kamalara binen yükler artacaktır.
Yukarıda bilgileri paylaşırken dişli kaplinler için genelleme yapsak ta aslında çoğu kaplin tipi için geçerlidir.
Kaplinlerin bakımı nasıl yapılmalı, hangi sıklıkla değiştirilmelidir?
Dişli kaplinlerin kullanımı esnasında her 90 günde bir uygun tip gres eklenmeli fakat özellikle yüksek sıcaklık olan kullanım yerlerinde daha sık periyotlarda değiştirilmeli ve sürekli takip edilmelidir.
Yılda bir, içerisindeki gres komple boşaltılarak, aşındırıcı metal tozları çözücü bir madde ile temizlenmeli ve belirtilen miktarda yeni gres ile doldurulmalıdır. Kapline her gres basılmasında sızdırmazlık elemanları kontrol edilerek aşırı sert veya aşınmış olanlar yenileri ile değiştirilmelidir.
Kaplin hasar görmüş ise ivedilikle yenisi kullanılmalı ve sistemin o şekilde çalışması engellenmelidir. Dişli kaplinlerin her 8.000 saat ya da 2 yılda bir tamamen sökülerek dişli ve sızdırmazlık elemanlarının demonte edilerek diş aşınma durumları ve hizalanmalarının kaplin ayar cihazı ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Dişli kaplin haricindeki kaplinlerin ise aşınma var ise darbe emici komponentlerinin (lastik veya yay gibi) değiştirilmesi gerekmektedir.
Hazırlayan:
Süleyman Özgün, Genel Müdür
Bu haberi PDF olarak indirmek için tıklayın>>
Adres: Ömerli Mevkii Adnan Kahveci Cad. KOS-KOOP. San. Sit. No:1-3 34870
Hadımköy / İSTANBUL / TÜRKİYE
Tel: +90 212 798 27 20
Fax: +90 212 798 27 23
E-mail: ozgun@ozgunmakina.com.tr