Connect with us

Kesici Takımlar

İnsansız üretimde bir sonraki adım

Yayın tarihi:

on

Çin’in Beihang Üniversitesi tarafından yapılan ve Uluslararası Üretim Araştırmaları Dergisi‘nde yayınlanan bir araştırmaya göre öngörülebilir bakım ile ürünlerin kalitesi arasında doğrudan bir ilişki bulunur. Ancak üreticiler, üretim bölümünde azalan çalışan sayısı veya insansız üretim ile bu öngörülebilirliği ve mükemmelliği, çelik tornalama operasyonlarında nasıl bir araya getirebilir? Burada talaşlı imalat takımları sektöründe dünya lideri Sandvik Coromant’ın Ürün Müdürü Rolf Olofsson, parça kalitesi için doğru takımlamanın ve arıza güvenlik proseslerinin neden gerekli olduğunu açıklıyor.

Beihang Üniversitesi’nin yaptığı araştırma “bakım stratejisi, üretim planlaması ve kalite arasındaki güçlü ilişkiyi” vurgularken, Sandvik Coromant, takım tezgahı üreticilerinin modern CNC tezgahlarına proses izleme sistemlerini dahil etmesi konusunda giderek artan bir trende dikkat çekiyor.

Pricewaterhouse Coopers (PwC) tarafından hazırlanan son Dijital Fabrikalar 2020 raporu’nda “Şirketlerin öngörülebilir analizleri ve tezgah eğitimlerini kullanarak daha akıllı kararlar vermesi” tavsiye edilirken, araştırmaya katılan üreticilerin %98’inin öngörülebilir bakım ile verimliliklerini artırmayı umdukları belirtildi. Bu arada Markets and Markets’a göre 2018 yılında 4,0 milyar dolar olan global üretim izleme pazarının %9,8 Yıllık Bileşik Büyüme Oranı’nda büyüme ile 2023 yılına kadar 6,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Bu trendler doğrultusunda öngörülebilirlik de çelik parçaların modern tornalamasında giderek daha önemli bir hale geliyor. Bu, fabrikalardaki sosyal mesafeye yönelik yeni gereksinimler ışığında insan denetiminin giderek sınırlandırılması ile aynı zamana denk geliyor. Önümüzdeki hedefin insansız üretim olduğu açıktır — ancak bu, takım aşınmasını tespit etme ve ani kırılmaları önleme özelliği olmadan başarılamaz.

İnsan girdisi olmadan

Modern üretimde en çok zaman kaybettiren şeyler kesici uç değişimleri, üretim kesintileri ve uygulamalar veya malzemeler için doğru kesici ucun bulunamamasıdır.

Çelik parça üreticilerinin her bir vardiyada istenilen iş parçası sayısına erişmelerini engelleyen çeşitli faktörler bulunabilir ve bunlardan biri de takımın aşınma direnci özellikleridir. Bu, özellikle ISO P15 ve P25 uygulama alanı için geçerlidir. ISO P15 ve P25 işleme parametrelerini etkileyen farklı çalışma koşullarının oluşturduğu talepleri ifade eder. Buna kesme değerleri, yüzey kalitesi, kesme derinliği, işlenmiş veya kaba yüzeyler ve sürekli veya darbeli kesimler dahildir.

Bu uygulama alanı içinde üstün aşınma direncine sahip karbür kesici uçlar, insansız veya karanlık fabrika üretimini desteklemede hayati önem taşır.

Peki aşınma direnci derken kastettiğimiz nedir? Farklı tipleri bulunur. Örneğin kopma dayanımı, aşırı sıcaklıkların neden olduğu plastik deformasyona karşı iyi direnç sağlayan bir kesme kenarı kadar önemlidir. Ayrıca kesici uç kaplaması da yanak aşınması, krater aşınması ve talaş yığılmasına karşı dayanıklı olmalıdır. En önemlisi, kaplamanın da alt tabakaya sıkı bir şekilde yapışması gerekir. Kaplama yapışmazsa, alt tabaka korunmasız kalır ve bu da hızlı bozulmaya neden olabilir.

Aşınmanın önlenmesi için sürekli ve kontrol edilebilir aşınmanın sınırlandırılıp kesintili ve kontrol edilemeyen aşınmanın ortadan kaldırılması çok önemlidir. Sınırlı insan denetimi ile veya insan denetimi olmadan mevcut işleme trendleri göz önüne alındığında bunu başarmak kolay değildir — ancak farklı teknolojiler avantaj sağlayabilir. Öngörülebilir ve önleyici bakımdan, tezgahın sanal gözleri ve kulakları olabilen ve bozulan takım performansını karşılamak üzere optimum önerilerle destek sağlayabilen akıllı yazılım ve sensörler gibi sıklıkla bahsedilir.

Yani, sensörler ile daha iyi aşınma elde edebiliriz peki ya daha iyi takımlama ile?

Kırılmaların önlenmesi

İyi performans gösteren bir kesici uç seçerken ideal kalite, aşınma gelişimini sınırlayan ve bazı operasyonlarda ise bu gelişimi tamamen önleyen kalitedir. Öngörülebilir aşınma, özellikle insansız üretim ve karanlık fabrika üretimi için kullanışlıdır.

Minimum aşınma elde etmek için tutarlı ve öngörülebilir performans sağlayabilen doğru karbür kesici ucun seçimi çok önemlidir. Bu nedenle Sandvik Coromant, ürün serisinin içinde her biri gelişmiş aşınma direnci, ısıl direnç ve tokluk sağlayacak şekilde tasarlanmış bir çift yeni ISO P tornalama karbür kalitesini, GC4415 ve GC4425’i piyasaya sürdü.

Kalitelerin her ikisi de düşük alaşımlı veya alaşımsız çelik malzemelerde kullanım için idealdir. Seri ve partiler halinde yapılan üretim kurulumlarının her ikisinde de çok sayıda iş parçasını işleyebilir ve daha uzun takım ömrüne katkıda bulunabilir.

İsimlerinden anlaşılacağı gibi P15 ve P25’i işaret eden GC4415 ve GC4425 kalitelerinin her biri, ikinci nesil Inveio® teknolojisini içerir. Inveio, alüminyum kaplama tabakada tek yönlü kristal konumlandırmaya sahiptir ve bu benzersiz özellik malzemenin mikroskop altında incelenmesi ile görülebilir.

Alüminyum kaplamadaki her kristal aynı yönde dizilerek kesme bölgesine doğru güçlü bir bariyer oluşturur. İkinci nesil Inveio kaplamada kristal konumlandırma önemli ölçüde iyileştirilmiştir. Bu, kesici uçlara daha yüksek aşınma direnci ve daha uzun takım ömrü sağlar ve öngörülebilir aşınma ile destekleyebilir.

Sıralı hedefler

GC4415 ve GC4425, Sandvik Coromant müşterilerine şimdiden etkileyici avantajlar sağlamıştır. Aslında, rakip kesici uç ile kıyaslandığında GC4425, daha uzun takım ömrü ile 150 parçaya kıyasla 270 parça üretti.

ABD’deki genel mühendislik alanında hizmet veren bir müşteri tarafından gerçekleştirilen diğer bir karşılaştırma testinde rakip karbür kesici uca karşı GC4415’in performansı ölçüldü. İki kesici uç da partiler halinde yapılan üretimde 330HB çelik iş parçası üzerinde tornalama ve ince talaş işleme uygulamaları için kullanıldı ve takım kötü bir yüzey kalitesi sergilediğinde değiştirildi. Her bir örnekte emülsiyon kesme sıvısı kullanıldı.

Sonuçlar çok açıktı. GC4415 kesici uç ile müşteri kesme değeri parametrelerini neredeyse iki katına çıkarmayı başardı. Rakip takım 200 m/dak (656 ft/dak) buna karşılık GC4415, 280 m/dak (918 ft/dak) kesme hızlarında (vc)çalıştı; ve ilerleme hızları (n) ise ,15 mm/dev (0,006 inç/dev) ve 0,1 mm/dev (0,004 inç/dev) olarak ölçüldü.

Müşteri, takım ömründe ve verimlilikte önemli ölçüde artış sağlayabildi. Genel olarak, Inveio teknolojisine sahip Sandvik Coromant GC4415 kesici uç, diğer takımın ürettiği 40 parçaya kıyasla aşınma belirtileri göstermeden önce iki kat daha fazla, yani 80 parça üretti. Bu, %100 verimlilik artışı ve iki kat daha uzun kesici uç takım ömrü anlamına gelir.

Dijital gelişim

Sandvik Coromant GC4415 ve GC4425 kesici uç kaliteleri ile gelişmiş takımlamanın yanı sıra dijitalleşme teklifini de geliştirdi. Sandvik Coromant uzmanları, bunu gerçekleştirmek üzere takım tezgahı üreticileri, bulut tedarikçileri ve ağ şirketleriyle yakın iş birliği içinde çalışarak CoroPlus® dijital bağlantılı takımlar ve yazılım platformunu geliştirdi.

Yazılım, zamanın nasıl değiştiğini yansıtır. Eskiden operatörler, prosesleri iyileştirmek ve takımlardaki aşınmayı tespit etmek için deneyimlerine ve içgüdülerine güvenmek zorundaydı. Bugün üretim müdürleri, sensör donanımlı takımları kullanarak işleme performanslarını gerçek zamanlı ve otomatik olarak ayarlayabilir, kontrol edebilir ve izleyebilir.

CoroPlus platformunun sensör donanımlı takımların izlenmesi ve kontrolü konusunda değeri ispatlanmıştır. Platform, yukarıda da bahsedilen, modern üretimde “zaman kaybettirenleri” ortadan kaldırarak proseslerin optimize edilmesine yardımcı olur. Karbür tornalama kesici uçları da dahil aşınmış takımlamayı değiştirmek için gereken üretim duruş sayısını en aza indirir ve atığı azaltır.

Ayrıca, GC4415 ve GC4425 kesici uç kaliteleri veya diğer gelişmiş Sandvik Coromant takımları ile birlikte kullanılan CoroPlus, öngörülebilir bakımı desteklemede önemli bir unsurdur. Doğru yazılım sistemlerinin birleştirilmesi ile üreticiler, takım aşınmasını önceden tespit edebilir ve ani kırılmaları önleyebilir.

Bu, insansız üretimin sağladığı avantajlara da kapı açar — yüksek uygulama güvenliği, azalan duruş süreleri ve korunmalı yatırımlar gibi. Bunu, Beihang Üniversitesi’nin çalışmasında olduğu gibi, öngörülebilir bakımı doğrudan tutarlı ürün kalitesi ile ilişkilendirecek şekilde gerçekleştirir.

Devamını oku
Advertisement
Yorum bırak

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kesici Takımlar

Kennametal, zorlu koşullarda tornalama için sekiz kesme kenarlı FIX8 kesici ucu tanıttı

Yayın tarihi:

on

By

80 yılı aşan tecrübesiyle endüstriyel teknoloji alanında malzeme bilimi, takımlama ve aşınmaya dayanımlı çözümler ile üretkenlik sunan Kennametal, yeni ürünü sekiz kesme kenarlı FIX8 kesici piyasaya sürdü.

Kennametal, zorlu koşullarda tornalama sistemi olan FIX8’i tanıttı. Ürün, çelik, paslanmaz çelik ve dökme demirde maksimum talaş kaldırma oranları sağlıyor. Kesici uç başına sekiz kesme kenarı bulunan FIX8 tornalama sistemi, herhangi bir zorlu koşulda tornalama işleminin üretkenliğini artırarak kenar başına en düşük maliyeti sağlarken, kesme kuvvetlerini yüzde 15’e kadar azaltıyor.

Teğetsel tasarımı ile geleneksel tasarımlardan çok daha yüksek yükleri kaldırabilme özelliği olan FIX8, kesme kenarı başına en düşük maliyeti sağlayan kesici uç başına sekiz kesme kenarına sahip.

Ürünle ilgili açıklama yapan Kennametal Ürün Müdürü Matthew Fuerst, “FIX8, tornalama ve alın tornalama, düz hassas yüzeyler oluşturma, darbeli ve ağır darbeli kesmeleri içeren çok çeşitli uygulamaları kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. 

FIX8, çelik, dökme demir ve paslanmaz çelik gibi zor işlenebilen malzemelerde orta kesme derinliğinden kaba işlemeye kadar her işlemi başarıyla yerine getirir. FIX8 ile 1,4 mm’ye (0,055 inç) kadar son derece yüksek ilerleme hızları ve 12 mm’ye (0,472 inç) kadar kesme derinlikleri elde etmek mümkün” diyor.

FIX8 kesici ucun teğetsel tasarımı, kesici ucu güvenli bir şekilde uç yuvası yatağına çeken ve kesici ucun en uygun şartlarda performans göstermesi için büyük kesme kuvvetlerine ve titreşimlere dayanmasını sağlayan üstün kararlılık gösteren sürdürülebilir güçlü bağlama sistemine sahiptir. Kesici uç ayrıca değiştirilebilir bir karbür altlık tarafından desteklenir ve uç yuvasını biçimsel değişikliğe ve hasara karşı korur.

Hassas 3 boyutu kesme sıvısı teknolojisine sahip FIX8 takım tutucu tipleri, aoğutma sıvısını gereken bölgeye yeterli ve hassas bir şekilde iletir.

FIX8, takım ömrünü artırırken zorlu koşularda herhangi bir ağır tornalama uygulaması için mükemmel talaş kontrolü sağlar. Kesici uç tasarımı, kesme kuvvetlerini ve güç tüketimini azaltması nedeniyle kesici ucu tüm düşük güçteki torna tezgahları için ideal duruma getirir.

Devamını oku

Kesici Takımlar

Sandvik Coromant, hassas işlemeye uygun yeni takımlarını piyasaya sürüyor

Yayın tarihi:

on

By

İşleme çözümlerinde dünya lideri Sandvik Coromant, hassas işlemeye yönelik özel olarak tasarlanmış iki yeni mikro matkap ürün grubunu piyasaya sürdü. XM geometrisi ile CoroDrill 462 ve GM geometrisi ile CoroDrill 862; tıp, otomotiv, elektronik ve havacılık gibi küçük parça üretiminin talep edildiği sanayileri destekliyor. Çeşitli iş parçası malzemelerinde kullanılabilecek şekilde tasarlanan yeni matkaplar, doğruluğun önemli olduğu yerlerde hassas performans sunuyor.

Çeşitli sanayilerde kullanılan cihazların boyutu küçülüyor. Daha küçük paketlerde daha fazla yetenek sunan modern cihazlar sayesinde bu, en açık şekilde elektronik sanayisinde görülebilir. Diğer taraftan, tıbbi cihaz üretiminde cerrahın yaptığı insizyonların boyutunu ve derecesini en aza indiren tekniklerin kullanıldığı yükselen minimal invaziv cerrahi trendi, cerrahi takımların daha karmaşık olmasını gerektiriyor. Teknoloji ile beraber boyut küçüldükçe ve gelişmişlik seviyesi yükseldikçe, üreticilerin daha küçük ve daha karmaşık parçalar üretebilen takımlara yönelik talebi de artıyor.

Delik delme uzmanları, çapı üç milimetreden (mm) daha küçük olan delikleri tanımlarken genellikle mikro delik delme terimini kullanır. Bu terim, iş parçalarının milimetrenin sadece birkaç yüzde biri kalınlığında olduğu elektronik sanayisinde sıklıkla karşılaşılan delikler için kullanılabilir ancak daha yaygın kullanıldığı uygulamalar havacılık sanayii, kalıp yapımı ve tıbbi ekipman üretimini içerir. 

CoroDrill 462 ve 862, Sandvik Coromant’ın yeni nesil mikro matkaplarıdır. Yeni geometriler ile sunulan matkaplar, çok çeşitli kesme çapları ve uzunlukları sunarken, önceki çeşitlere kıyasla daha fazla ürün yelpazesine sahip.

Bu matkaplar, özellikle mikro delik delme zorluklarını aşmak için uygun tasarımıyla dikkat çekiyor. Örneğin, mikro takımlarla derin delik delme uygulamasını gerçekleştirirken, makro ölçekli uygulamalarda olduğu gibi talaşları etkin bir şekilde tahliye etmek için kaliteli kesme sıvısının kullanılması çok önemlidir. Hem CoroDrill 462 hem de 862, dıştan kesme sıvısı ile çapın dokuz katına (xD) kadar derinliklerde kolayca delik delebiliyor ve 1,00 mm ve üzeri delik delme çapları ve en fazla 16xD derinliğinde delikler için takım içerisinden kesme sıvısı seçeneği de mevcut. 

Kesme sıvısının etkin kullanımı, takımların daha derin delikler delmesine yardımcı olmakla birlikte takımların ömrünü uzatıyor ve talaş sıkışması riskini azaltıyor.

Ayrıca, CoroDrill 462, 3,00 mm’ye kadar delik işleme uygulamasında yüksek performans sunuyor. Hem kör hem de boydan boya delikler için ideal olan matkap, ISO P, M, K, N, S, O ve H dahil çok sayıda ISO malzemelerinde işleme yapabiliyor. 6xD matkap derinliğine sahip CoroDrill 462, üreticilere çok yönlü bir delik delme çözümü sunar.

CoroDrill 862, içten kesme sıvısı ile birlikte kullanıldığında tüm malzemelerde 1,00 mm ila 3,00 mm çapında delikler oluşturmak için idealdir. CoroDrill 862, konvansiyonel delik delmenin yanı sıra çapraz delikler, grup delik delme ve dışbükey ve içbükey yüzeylerde delik delme dahil çok sayıda diğer delik delme etkinliklerini de destekliyor. 

Kullanıma hazır yekpare karbür takım olmalarına ek olarak CoroDrill 462 ve 862’nin bir diğer avantajı da özelleştirilebilmesi. Ürün yelpazesinin bir parçası olarak Sandvik Coromant, mikro delik delmede ısmarlama yaklaşımına ihtiyaç duyan üreticilere, takımları; çaplara, kullanılabilir uzunluğa, kademe çapı uzunluğuna ve sap çapına göre yapılandırma olanağı sunuyor.

Ayrıca, müşteriler CoroDrill 862’yi polikristalin elmas (PCD) oluk kesme kenarı ile satın alma seçeneğine sahip. PCD, yekpare karbüre kıyasla aşınmaya karşı 100 kata kadar daha dayanıklı bir performans sunuyor. Ek olarak, PCD takımlama, yekpare karbür takımlara kıyasla daha hassas ve daha sıkı toleranslar üretebiliyor. Bu nedenle titanyum, alüminyum, cam ve seramik gibi işlenmesi zor malzemelerde mikro boyutlu delikler delmek isteyen müşteriler için PCD, göz önünde bulundurmalı gereken bir ürün olarak ön plana çıkıyor.

Ürünlerle ilgili açıklama yapan Sandvik Coromant Global Ürün Müdürü James Thorpe, “CoroDrill 462 ve 862, mikro delik delmede yeni bir çağı işaret ediyor” diyor. James Thorpe açıklamaya şu sözlerle devam ediyor: “Müşterilerimize daha fazla seçenek sunmak amacıyla son mikro matkaplarımızın lansmanından bu yana önemli güncellemeler yaptık. Günümüzün üretim ortamında ister lüks saatler, ister havacılık sanayi parçaları üretiyor olun, karmaşıklığa yönelik talep her zamankinden daha fazla. Ürünler küçüldükçe ve daha karmaşık parçaların üretilmesi nedeniyle, matkaplarımızı daha küçük delikleri işleyebilecek şekilde uyarlamamız ve üretmemiz gerektiğinin farkına varıyoruz. Mikro delik delme gerektiren uygulamalar geniş ölçüde çeşitlilik göstermektedir, bu nedenle çok çeşitli standart takımlara ek olarak daha özelleştirilebilir seçenekler de sunuyoruz.”

CoroDrill 462 ve 862, Sandvik Coromant’ın mevcut R840 ve 862 mikro matkap çeşitlerinin yerini alacak.

Devamını oku

Kesici Takımlar

Elektrikli araçlar için sıyırarak şekillendirme yöntemi

Yayın tarihi:

on

By

Tesla otomobilleri, elektrikli araçların (EV’ler) birden fazla dişliye veya çift şanzımana ihtiyaç duymaması konusunda sıklıkla örnek olarak gösteriliyor. Yani, şimdiye dek yapılan tüm modeller haricinde. Çok dişli EV trendi hız kazanmaya başlarken, talaşlı imalat sektöründe dünya lideri Sandvik Coromant’ın Ürün Müdürü Mats Wennmo, sıyırarak şekillendirme yöntemi olarak bilinen prosesin büyük ölçüde azaltılmış işleme süreleri sayesinde elektrikli araç üreticilerinin çağa ayak uydurmasına nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor.   

Tesla’nın çift motorlu Model S, Model X ve Model 3 araçlarının her birinde biri önde diğeri arkada olmak üzere iki farklı dişli bulunuyor. Çok dişli elektrikli araçların potansiyelini de araştıran Porsche, elektrikli Taycan’ın iki vitesli bir şanzımana sahip olacağını doğruladı. Polestar, Volvo, Lucid ve Volkswagen gibi elektrikli araçların tümünde şanzıman bulunur, ancak bu şanzımanlar geçmişte otomobillerde bulunanlardan farklıdır. Yeni teknolojiler arasında, araçlar için teknik sistemler üreten ZF tarafından duyurulan iki vitesli EV şanzıman hareket mekanizması birimi yer alıyor.

Bu makalede elektrikli araçlarda bulunan birden fazla dişli sayısına dair farklı performans avantajlarını inceleyeceğiz. Ancak, Porsche ve Tesla gibi çok dişli EV’lerin başarısı kanıtlanırsa, diğer üreticiler uygun maliyetli üretimi sürdürürken aynı yolu nasıl izleyebilir? 

Şekil 1‘de gösterildiği gibi, elektrikli araçların şanzımana ihtiyaç duymasının iki ana nedeni vardır. İlki, elektrikli araçlardaki dakika başına tork/devir (dev/dak) oranı, içten yanmalı motorla çalışan araçlardaki ile aynı değildir. Elektrikli araçlarda, şanzıman olmadan bataryadan tork/ivme elde etmek zordur. Yüksek tork, dişli serbest yanakları üzerine daha fazla yük bindirir ve yüksek devirler ile birlikte bu durum, elektrikli araçlarda gürültüyü giderecek bir motor bulunmadığından gürültü azaltmayı odak noktası haline getirir. 

İkincisi, EV’lerdeki yüksek devir oranı şanzımandan beklenen kalite talebini yükseltir, bu da klasik işleme yöntemlerinin kullanımını giderek zorlaştırır. Buna, sıralanmış tezgahlarda dişli parçanın bir sonraki tezgaha her taşınmasında dişlilere sapmaların eklenmesi de dahildir. Elektrikli araç şanzımanları, çoğunlukla, kompakt tasarımın şanzıman için gereken ağırlığı ve alanı azalttığı planet şanzımanlardır. Bazı şanzımanlar da görevi, başlangıçta torku ve devri düşürmek olduğundan redüksiyon şanzımanı olarak adlandırılır. 

Sıyırarak şekillendirme uygulaması 

Peki, üreticilerin bu yüksek kaliteli şanzıman parçalarını üretmesinin en iyi yolu nedir? Cevap, yüzyıldan fazla süredir bilinen konseptte yatıyor: sıyırarak şekillendirme yöntemi. Proses, vargelleme ve azdırma ( dişli kesme sağlayan işleme prosesi ) uygulamasını tek bir sürekli kesim prosesinde birleştirir. 

Sıyırarak şekillendirme yöntemi, geleneksel işleme yöntemlerine kıyasla yüksek verimlilik ve esneklik dahil pek çok avantaja sahiptir. Bu yöntem ile bütün parçayı çok amaçlı tezgahta veya işleme merkezinde tek bir kurulumla işlemek mümkündür. Bu, üretim süresini kısaltır, kaliteyi artırır ve taşıma ve lojistik maliyetlerini düşürür. Ayrıca proses, yönetilebilir ve öngörülebilir parça işlemede de yardımcı olur.

İşlemenin tümü tek bir kurulumda gerçekleştirilebildiğinden bu, çok sayıda özel tezgah kullanımına ve tezgah değişikliklerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Otomotiv üreticileri için tezgah değişikliklerinin azaltılması, duruş süresi yüksek maliyete neden olduğundan sonucu önemli ölçüde etkileyebilir.

Bir Sandvik Coromant müşterisi, düşük alaşımlı 16MnCr5 çelikten yapılmış ana dişli parçalarına biçim vermeye çalışırken Sandvik Coromant CoroMill® 178 veya değiştirilebilir uçlu CoroMill 180’i kullanarak sıyırarak şekillendirme yöntemini test etti.

İş parçası, CoroMill® 178H PM-HSS yekpare sıyırarak şekillendirme kesicisiyle kaba ve ince talaş işlemeye tabi tutulacaktı. Önce, müşteri bu proseste biçim verme kesicisi kullandı ve kaba talaş işleme aşaması için 40 m/dak (131 ft/dak) ve ince talaş işleme aşaması için 50 m/dak (164 ft/dak) kesme hızlarında çalıştı. Bu yöntem ile kaba talaş işleme ve ince talaş işlemede hızlar, 250-300 m/dak (820-980 ft/dak)’ya çıkarılabilir.

Üretici CoroMill 178H PM-HSS kesicileri, üç ila beş kademeli kaba talaş işleme ve iki kademeli ince talaş işleme uygulamasına uyguladı. Müşteri ayrıca takım kurulum ve indeksleme süresinin kısaldığını, proses stabilitesinin arttığını ve parça kalitesinin önemli ölçüde iyileştiğini bildirdi. Yüksek kalite çoğunlukla, parçanın farklı tezgahlar/işleme operasyonları arasında hareket ettirilmesine ve merkezden sapmaların ve salgı sapmalarının eklenmesine gerek kalmamasından kaynaklandı. Tek kurulumda komple işleme yapıldı.

Dahası, uzun süre gerektiren vargelleme işleminin yerine sıyırarak şekillendirme yöntemi uygulandığında kesme süresi düştü ve takım ömrü büyük oranda uzadı. Bu, işleme süresinde %90 oranında azalma sağladı ve müşteriye büyük miktarda değerli boş kapasite olanağı sundu. 

Takım seçimi

Sandvik Coromant’ın sunduğu sıyırarak şekillendirme sağlayan karbür kesici serisi içinde toz metalürji yüksek hız çeliğinden (PM-HSS) üretilmiş CoroMill 178S ve CoroMill 178H bulunuyor. 0,5–6 (DP 50–5) arası modüllerde sunulan takımlar, yüksek hassasiyet ve performansa yönelik tasarlanmıştır. Sandvik Coromant ayrıca CoroMill 180‘i de piyasaya sunuyor. Raylı uç yuvalarına sahip değiştirilebilir kesici uçlu bu kesiciler, 2,5–8 (DP 10–3) arası modüllerde mükemmel ve tekrarlanabilir hassasiyet sağlıyor.

Sıyırarak şekillendirme yöntemi uzun süredir biliniyor olsa da tezgahların daha güçlü ve rijit hale gelmesi ve üreticilerin yeni işleme yöntemlerini araması nedeniyle yeni adımların atılması yakın zamanda olmuştur. Sıyırarak şekillendirme yöntemi kısa tedarik süresinin karar vermede belirleyici olduğu seri üretimin yanı sıra otomotiv ve EV üretim pazarı gibi duruş süresinin yüksek maliyete neden olduğu sektörlerde daha da avantaj sağlar.

Devamını oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com