Makine elemanlarının kapsamlı sistem hesaplamaları, hataları önlemekte ve ürün geliştirme sürecinde verimliliği arttırmaktadır.
Günümüzde birçok sektörde miller, rulmanlar, mil-göbek bağlantıları, civatalar ve dişliler gibi makine elemanlarının hesaplanması giderek önem kazanmakta ve bunlardan oluşan ürünlerin fonksiyonelliğini de güvence altına almaktadır. Bu hesaplamalar hem rekabet edebilirlik ve hem de teknik dokümantasyona ve kalite güvenceye destek vermesi açısından bir gerekliliktir.
Makine elemanları hesaplama yazılımları 1980’lerin başından beri mevcuttur. Bu alandaki öncülerden biri, 2005 yılında GWJ Technology GmbH tarafından devralınan ve birkaç yıl önce tamamen revize edilerek pazara sunulan TBK dişli kutusu hesaplama yazılımıdır. GWJ, bu klasik masaüstü uygulamasına ek olarak, 2003 yılından beri Web tabanlı eAssistant hesaplama çözümü de sunmaktadır. Her iki yazılım da bugün için aynı geliştirme platformuna dayanmaktadır, kullanım kolaylığı ve performans açısından hemen hemen benzerdir.
Mevcut güncel standartlara göre hesaplama
Makine elemanlarının hesabı genelde DIN, ISO, ANSI / AGMA gibi standartlara veya VDI kurallarına göre uluslararası kabul görmüş hesaplama yöntemlerine dayanmaktadır. Burada ağırlıklı olarak hızlı sonuç veren analitik hesaplamalar söz konusudur. Dişli kutularının güvenilir bir şekilde tasarlanması ve optimizasyonu bir bütün olarak tasarım ve hesaplama mühendislerine büyük yük getirdiğinden, son yıllarda makine elemanlarının tek tek hesaplanmasının ötesinde komple sistemlerin hesaplanmasına yönelik çözümlere talepler artmaktadır. Özellikle, güç dağılımlı çok kademeli dişli kutuları; çok sayıda mil, yatak ve dişliler ile karmaşık sistemler oluşturmaktadır (Resim 1).
Sistem hesaplamaları hataları azaltmaktadır
Bir dişli kutusunda tüm komponentleri hatasız tasarlayabilmek için daha fazla hesaplamaya ve yapısal bir yaklaşıma gerek duyulmaktadır. Ayrıca farklı yük durumları veya bir yük spektrumu dikkate alınacak ise, hesaplama kapsamı daha da artmaktadır. Bu nedenle, bir yandan hataları önlemek veya azaltmak, bir yandan da ürün geliştirme sürecinin etkinliğini daha da artırmak için bir sistem hesaplamasına gerek duyulur. Bu tür bir hesaplama çözümünde farklı uygulama alanları ve kullanım yöntemleri nedeniyle; sezgisel ve kullanıcı dostu bir ara yüz, çok önemli bir tercih nedenidir. Böyle bir sistem hesaplama çözümü ayrıca hızlı ve kolay ön yapılandırma gereksinimlerini karşılamalı, aynı zamanda optimizasyon ve parametre araştırması dahil ayrıntılı bir hesaplama yapabilmelidir.
Makalenin devamını okumak için lütfen buraya tıklayın.