Verimlilik, üreticilerin temel hedefidir ve kaynaklar, işletme verimliliği ve sonuçlar üzerinde zincirleme etkilere sahiptir. Buna rağmen, zamanın boşa harcanmasına yol açan önemli bir neden göz ardı edilmeye devam ediyor: Kötü stok yönetimi. Doğru zamanda doğru takıma sahip olmak üreticiler için çok önemlidir. Bu makalede, Sandvik Coromant’ın Dijital İşleme Departmanı Global Müdürü Francis Richt, uzman takımlama yazılımının stok yönetimi ve karlılıkta seviye atlamak isteyen üreticilere nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor.
Standart bir imalathanede, operatörler zamanın maksimum yüzde 20’sini takımları aramak için harcarken işlerin yüzde 15’i doğru takımlar bulunamadığından yeniden planlanmakta veya ertelenmektedir. Sandvik Coromant’ın kendi müşterileri üzerinde yaptığı araştırmalardan elde ettiği bu bulgular, kötü stok yönetiminin üreticilere ne kadar zaman kaybettirdiğini göstermektedir. Yetersiz stok yönetimi, yüksek değerde stok seviyelerine, üretimden kalkmış büyük hacimli stoklara veya stokların tükenmesine yol açar ki bu da belirli bir takıma en çok ihtiyaç duyulduğunda stokun tükendiği anlamına gelir. Diğer etkileri arasında takım performansı ölçümünde karşılaşılan zorluklar ile stok yönetimi ve işleme emirlerine yönelik yüksek maliyetler yer alır.
Zamana bu kadar önem veren imalat sektörü, zamanını takım ve yedek parça ararken boşa harcamamalıdır. Peki üreticiler, stok yönetiminde nerede hata yapıyor? Sorunlardan biri, takım yönetimi ve takım otomat sistemlerinin birçok kuruluş içinde izole edilmiş şekilde kalmasıdır. Ayrıca bu şirketler, takım dolaplarını denetlerken ve yenilerken çalışanlara güvenmektedir. Pek çok üretici, Endüstri 4.0’ın yerleşik çalışma proseslerine (kurumsal kaynak planlaması ERP, veri tabanlı kontrol ve gözetleme sistemi SCADA ve üretim yürütme sistemleri MES gibi) nasıl uyum sağlayacağı ve imalathanede çalışanların katkısının nasıl kazanılacağı hakkında yaşadığı belirsizlikler nedeniyle dijitalleşmeyi benimseme konusunda isteksizdir.
Sandvik Coromant önümüzdeki beş yıl içinde bu durumu değiştirmeyi hedefliyor ama nasıl? Müşterilerin yazılım aracılığıyla stok yönetimini otomatik hale getirmesine yardım ederek. Böylece kötü stok yönetiminin neden olduğu sorunları, dijitale geçme konusundaki isteksizliklerinin üstesinden gelecek ve kârlılık avantajı sağlayacak şekilde çözebilirler.
Daha hızlı üretim süreleri
Pricewaterhouse Coopers’ın (PwC) geçtiğimiz yıl yayımladığı Dijital Fabrikalar 2020: Üretimin Geleceğini Şekillendirme adlı raporunda “dijitalleşmenin tam olarak etkisinin ancak şirketler ana tedarikçileri ve önemli müşterileri ile gerçek zamanlı olarak bağlantılı olduğunda fark edileceği” belirtilmektedir Bunu özellikle, gelişmiş analiz yetenekleri ve daha bilinçli kararlar alınmasını sağlamak amacıyla verileri gerçek zamanlı olarak yakalamak üzere üretim ve montaj hatlarındaki sensörler gibi Endüstri 4.0 cihazlarını kullanarak başarırlar. Tedarik zinciri yönetiminde olduğu gibi, bu üstün veri yakalama sistemi stok yönetimine de uygulanabilir.
Ancak bu, stok yönetiminin birçok farklı yönü bulunduğundan zorlu bir iştir. Buna üretimin sürekliliğini sağlamak açısından stok seviyelerinin izlenmesi ve yeni takımların ne zaman sipariş edilmesi gerektiğinin bilinmesi de dahildir. PwC’nin raporunda örnek olarak gösterilen Fujitsu’nun Almanya’nın Augsburg kentindeki fabrikası, stok seviyelerini optimize etmek ve stokların tükenmesini önlemek amacıyla otomatik raf ömrü izleme yöntemini kullanmaktadır. Rapora göre, fabrikada “ara depolama tesisi (süpermarket) ve parçaların “sırasıyla” teslimatının sağlanması için MES’e entegre edilmiş otonom ve elektrikli araçlar bulunmaktadır.
Bu durumda dijital stok yönetimi, şirkete zaman tasarrufundan daha fazlasını sağlar ve daha hızlı üretim sürelerini destekler. Daha iyi stok yönetimi, Fujitsu gibi büyük çok uluslu şirketlere özgü değildir. Yazılım sayesinde küçük veya orta ölçekli üreticiler de kendi çok yönlü stok yönetimi süreçlerini otomatik hale getirebilir.
Süreçlere değer katmak
Ücretsiz uygulanan pek çok otomat lojistik yöntemi vardır ancak çoğu gerçekten sürece değer katmaz. Buna karşılık, Sandvik Coromant CoroPlus® Tool Supply, verilerin be bilgilerin sağladığı yüksek verimlilik ve sürdürülebilirlik ile otomasyonu destekleyerek değer katmak üzere tasarlanmıştır.
CoroPlus® Tool Supply donanımı (özellikle takım depolamayı) ve yazılımı bir araya getirir. Müşteriye, güçlü bir yazılım platformuyla birleştirilmiş çekmece sistemine sahip ve özel amaca yönelik üretilmiş bir takım otomat dolabı tedarik edilir. Yazılıma PC veya tablet üzerinden erişim sağlanabilir. Otomasyon yazılımı, üreticilere her şeyi manuel olarak yapma konusunda bir alternatif sunar ve harcanacak vakit olmadığında zaman maliyetine katlanılmasını önleyebilir. Ayrıca CoroPlus® Tool Supply, stok seviyelerinin izlenmesi gibi stok yönetiminin farklı yönlerini yönetmek üzere tasarlanmıştır. Diğer bir özelliği de takım satın alma işlemlerini otomatik hale getirmesidir.
CoroPlus® Tool Supply yazılımının kattığı önemli bir değer, otomatik takım satın alma özelliğidir. Bununla birlikte, takım dolabının içeriğini manuel olarak izleyen insan çalışan, otomatik olarak takım siparişi vermek ve takımın stokunu doldurmak için CoroPlus® Tool Supply yazılımına güvenebilir. Yazılım, çalışanların imalathaneden takımları almasına ve imalathaneye iade etmesine imkan tanır ve stok yenileme yönetimi ve devam eden stok bakımı ile gerçek zamanlı olarak destek sağlar.
Başka bir deyişle, insanlar ve yazılımlar birlikte sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Ancak yazılım, üreticilerin dijitalleşme konusundaki isteksizliğinin üstesinden nasıl gelebilir?
Daha iyi kararlar alma
CoroPlus® Tool Supply’ın başka bir avantajı da Rol Tabanlı Kullanıcı Arabirimleridir (RBUI). Ayrıca, RBUI’ler ERP yazılımındaki en son trend olup, aynı görevleri tekrar tekrar gerçekleştiren çalışanların sık kullandığı uygulamalara erişimini kolaylaştırır. Bu, imalathanede çalışanların katkısını kazanmak açısından çok önemli olabilir. CoroPlus® Tool Supply platformunda, CoroPlus teklifi üzerinden kesici takım verilerine de bağlanılabilir. Bu özellik, birden fazla tedarikçinin ürün veri tabanına bağlanarak ISO parametreleri, malzeme listesi ve yedek parçalar dahil doğru takım bilgilerinin içe aktarılmasına olanak sağlar. Sandvik Coromant, CoroPlus Tool Supply yazılımının yanı sıra takımların tutulduğu dolapları da sağlayabilir.
Uzmanlarımız, otomasyonu müşterilerimiz için yüksek verimliliğin ve sürdürülebilirliğin ayrılmaz bir parçası olarak görmektedir. Sonuç olarak, sürdürülebilirliğin temel noktası, özellikle de enerji verimliliği, takım stoku da dahil olmak üzere kaynakların kullanımını analiz edebilmek ve öngörebilmektir. Endüstri 4.0, sensörler vb. ile üretim hattında sürdürülebilirlik avantajından faydalanırken CoroPlus® Tool Supply, bunu gerçekleştirmek için stoku kullanarak zaman, maliyet ve enerji tasarrufu sağlar.
Aslında önümüzdeki yıllarda, CoroPlus® Tool Supply gibi yazılımların imalat prosesinin tamamında karar alma sürecinin ayrılmaz bir parçası haline geleceğini öngörüyoruz. Yeni bir parça işleme uygulaması planlarken, yazılımın kullanacağınız takıma karar vermenize yardımcı olması örnek olarak verilebilir. Yazılımın tezgah ve işin kapsamı ile daha fazla bağlantılı olması bir diğer örnektir. Diyelim ki 50 veya 100 parça için işleme uygulaması planlıyorsunuz: takım stokunuz yeterli mi, takımlarda aşınma var mı veya mevcut takım stoku ile işi tamamlayabilir misiniz?
Önümüzdeki yıllarda bu tür bir otomasyonun kesinlikle gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ancak günümüzde de temel hedefi verimliliği sağlamak olan üreticiler halihazırda yazılımları kullanabilir.