Artan rekabet nedeniyle, geliştirme ve tasarım çalışmalarında optimize edilmiş bileşen boyutlandırmasına giderek daha sık ihtiyaç duyulmaktadır. Bir hesaplama yazılımının kullanımı, örneğin millerin mukavemet doğrulaması için artık vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Yüksek devirli miller için eğilmeye ve burulmaya yönelik kritik devir sayılarının kontrolü; çalışma sırasında doğal frekansları ve dolayısıyla hasarı önlemek için giderek daha da önem kazanmaktadır.
Millerin mukavemet açısından güvenli tasarımı için Ekim 2000’den beri DIN 743 normu mevcuttur. DIN 743 normlarının ikinci revizyonu Aralık 2012’de yayımlandı. Bu arada, millerin DIN 743’e göre mukavemet hesapları, çok çeşitli uygulamalar için pratik kullanımda kendini güçlü bir şekilde kanıtlamıştır. GWJ Technology GmbH’nin web tabanlı hesaplama yazılımı eAssistant; yatırım maliyetleri olmaksızın DIN 743’e göre ayrıntılı mukavemet hesaplamaları da dahil olmak üzere önemli bir katkı sağlamaktadır. Web tabanlı profesyonel hesaplama yazılımı eAssistant ile ister ara sıra çalışın, ister sürekli kullanın, her iki durum için de size uygun bir çözümümüz hep vardır.
Avantajları ise; satın alma maliyetlerinin olmaması, bakım gerektirmemesi, kurulum çalışmasına ihtiyaç duyulmaması ve farklı müşteri ihtiyaçlarına cevap verecek esnek bir kullanım konseptini içermesidir.
Millerin mukavemet hesabı
eAssistant yazılımında, DIN 743’e göre mukavemet hesabı da yapılabilen bir mil hesaplama modülü mevcuttur. Ayarlar menüsünde DIN 743: 2000-10 veya 2012-12 yılı seçimi yapılabilir. Standart olarak son revizyon seçilidir. DIN 743’ün her iki versiyonu ile artık millerin kalıcı deformasyonuna karşı yorulma mukavemeti ve emniyetini hesaplamak mümkündür.
Mil geometrisinin, yüklerin ve yatakların basit, hızlı ve interaktif olarak girilebilmesinin yanında DIN 743’e göre mevcut çentik etki şekilleri kolayca seçilebilir ve tanımlanabilir. eAssistant daha sonra ilgili çentik etki faktörlerini otomatik olarak belirler. Mukavemet hesaplarında malzeme özellikleri, yüzey pürüzlülüğü ve ayrıca haddeleme veya kumlama gibi olası mekanik işlemler dikkate alınabilir. Özel belirlenen çentik etki faktörlerinin de girilmesi mümkündür. Ayrıca, DIN 743’e ilave olarak ve pratik uygulamalarda talep edilen parlak yüzeyli mil bölümlerinde mukavemet doğrulaması mümkün hale getirilmiştir. Mukavemet hesabının önemli sonuçları, yani emniyet değerleri grafiksel olarak gösterilir. Elde edilen emniyet değerine bağlı olarak ilgili kesitler farklı renklerde işaretlenir. Böylece, kritik kesitler hızlıca tanımlanabilir. Ayrıntılı ve anlaşılır sonuçlar ilgili hesaplama raporunda listelenir. Raporlar, sonuçların grafikleriyle birlikte HTML ve PDF formatında oluşturulabilir.
Kullanıcı ayrıca hızlı yardım, Undo/Redo işlevi ve ayrıca iki ve üç boyutlu sehim, kuvvet ve moment ile eşdeğer gerilme dağılımları eğrileri ile desteklenir.
Malzemeye yönelik işlemler tüm mil için veya her çentik etkisi için ayrı ayrı belirtilebilir. Örneğin sadece belirli bölümleri sertleştirilmiş miller de tanımlanabilir.
Çentik etki faktörleri (ß), DIN 743 içinde tanımlı çentik tanımlarına göre otomatik olarak hesaplanabileceği gibi manuel olarak da girilebilir. Bu özellik, bir yandan kullanıcının kendi deneyimlerini veya deney sonuçlarını kullanmasını ve diğer yandan da çentik etki faktörlerinin süperpozisyonunu sağlar. Niemann/Winter/Höhn Makine Elemanları Cilt I’e göre, iki çentik etki faktörünün birlikte dikkate alınması durumunda toplam çentik etki faktörü aşağıdaki gibi tahmin edilebilir:
ß1,2 = ß1 + ß2 -1
Kritik devir sayıları
eAssistant yazılımında mukavemet hesabının yanı sıra eğilme ve burulma kritik devir sayılarının hesaplanması da mevcuttur. Özellikle işletme devir sayısı > 1500 d/dak olduğu durumlarda milin doğal frekansı ile rezonansına bağlı olarak mil kırılmalarını önlemek için kritik devir sayılarının, özellikle eğilme kritik devir sayılarının kontrol edilmesi gerekir. Takım tezgahları veya elektrikli araçlar gibi yüksek devirli tahrik sistemleri uygulamalarının artması nedeniyle bu hesaplama giderek daha da önem kazanmaktadır.
Hesaplamalarda jiroskopik etkinin yanı sıra kesme deformasyonunun etkisi ve rulman rijitliği de dikkate alınabilir ve buna bağlı titreşim formları grafik olarak gösterilebilir.
CAD ile bütünleştirme
eAssistant, geliştirme ve tasarım aşamalarında verimliliğin daha da artması için çeşitli CAD bağlantıları da sunar. Bu sayede, çeşitli makine elemanlarının ilgili geometrileri, hesaplanan veriler temelinde ilgili 3B-CAD sisteminde otomatik olarak oluşturulabilir.
İstenilen sayıda konik ve silindirik fatura ilave edilebilen 3B dolu ve içi boş miller; SOLIDWORKS, Solid Edge veya Autodesk Inventor gibi 3B-CAD sistemlerinde otomatik ve parametrik olarak doğrudan ilgili CAD sistemindeki hesaplamaya dayalı olarak oluşturulabilir. Hesaplama bilgileri ayrıca 3B-bileşene kaydedilir, böylece bileşenle ilişkili hesaplama CAD ortamından tekrar alınabilir ve gerektiğinde uyarlanabilir. Halen CAD olarak mevcut mil geometrilerini de hesaplama modülüne aktarmak mümkündür.
Tek miller için eAssistant-Mil hesaplama modülü kullanılabilirken sistem hesaplamaları için “eAssistant ve SystemManager” yazılımları entegre olarak kullanılabilir. Burada, çeşitli başka hesaplama seçenekleri sunan gerçek bir “çok milli sistem hesabı” söz konusudur.
Uzman ellerden size
GWJ Technology GmbH, makine mühendisliğinde çeşitli standart hesaplama yazılımlarının yanında teknik satış süreçlerinin optimizasyonu için kullanılabilen CAD verilerine sahip müşteriye özel hesaplama ve görsel ürün/ürün grupları seçim araçlarına da odaklanmaktadır. Bunlar basit makine elemanları için standart yazılımlardan, 5 eksenli CNC işlemleri için gerçek 3B-diş formu geometrilerine yönelik özel dişli yazılımına kadar uzanmaktadır. Amaç, yakın işbirliği içinde ve verimli teknolojileri kullanarak müşterilere yeni rekabet avantajlarını sağlayabilmek için en iyi şekilde destek olmaktır. Uzmanlık, yüksek kalite standartları ve en yüksek müşteri memnuniyeti için mükemmel hizmet, şirket felsefesinin temel taşlarıdır.
Pratik ve yetenekli üçlü olarak nitelendirilen “eAssistant veya TBK+SystemManager+CAD Arayüz” yazılım paket veya modülleri; Covit-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışmanın ağırlık kazandığı dönemde satın almak yerine 1-3-6-12 aylık sürelerle kiralanabilmekte ve ayrıca bakım sözleşmesi ve ücretlerine de gerek kalmamaktadır.
Bu uygulamanın; makine üretimi sektöründeki, özellikle ihracata yönelik tasarım ve üretim yapan işletmelerin ihtiyaçlarını ertelemeden gerçekleştirebilecekleri bir fırsat olacağını düşünüyoruz.
YouTube kanalımızdaki basit ve anlaşılır video eğitimlerimizi https://www.youtube.com/c/GwjDe42
linkinden izleyebilirsiniz. Aşağıdaki QR Kodunu cep telefonunuz ile okutup hızlı bir şekilde kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
İhtiyaç halinde şirketimiz size mühendislik hizmetleri veya uzaktan eğitim programlarıyla uzmanlık bilgileri de sunmaktadır.
Yazılımlarımıza yönelik sorularınız olursa, ilave bilgiye ihtiyaç duyarsanız ve denemek isterseniz; bir aylık deneme hesabı açmak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Türkiye Temsilcisi: KAPEM Endüstriyel Danışmanlık ve Dış Tic. Ltd. Şti.-İstanbul
Dr. Müh. Ender Önöz
Tel: 0216-225 84 58 ; 0216-465 16 77 ; GSM: 0532-311 48 59