Genel taşlama hataları nelerdir?
Bu hataları nasıl düzeltebiliriz?

Editör
Genel taşlama hataları nelerdir?
Bu hataları nasıl düzeltebiliriz?

En tecrübeli taşlama uzmanlarının bile karşılaşabileceği genel taşlama hataları bulunmaktadır. Bu hatalar parçalarınızdaki yüzeylerin düzgün ve parlak olmasını engeller. En çok yapılan bu hataları ve nasıl düzeltebileceğinizden bahsedeceğiz. 

Vida deseni: Parçanızda vida deseni şeklinde lekeler varsa taşın kesme yüzeyi tabla hareket eksenine göre paralel değildir. Bileme elması çok fazla ısınmış ya da aşınmış olabilir. Bileme elmasını kontrol edip, bileme sırasında iyice soğutulduğundan emin olun.
Açısal izler: Parçanızın yüzeyinde vida deseni gibi sık açısal izler varsa taş düzgün bilenmemiş demektir. Taşlama taşınızı tek yönde bileme yaptırın ve bileme hızlarını kontrol edip, düşürün.
Taşlama virgülleri: Parçanız üzerinde düzensiz olarak dağılmış kısa virgül şeklinde çizikler var ise soğutma sıvısındaki iyi ayrıştırılamayan partiküller parçanızı çiziyor demektir. Soğutma sıvınızı ve filtre sisteminizi kontrol edin. Düzenli olarak filtre değişimi ve temizliği yapın. Ayrıca taş koruyuşunun temiz olduğundan da emin olun.
Çatırtı izleri: Parça üzerinde belli bölümlerde parçaya paralel ve sık izler varsa bu taş balansı ve kesme hızı ile ilgilidir. Taşı durdurup, soğutma sıvısı olmadan çalıştırıp, taş balansını kontrol ediniz ve gerekiyorsa düzeltiniz. Parça uzun ise ara yatak ile destekleyiniz. Taş ve bileme hızlarını kontrol ediniz.
Düz lekeler: İş parçası çevresinde parçaya paralel düz ve yassı lekeler varsa titreşim ile ilgili bir sorun var demektir. Tezgâh çevresinde yüksek derecede titreşim yapan pres, fan ya da forklift gibi bir titreşim kaynağı taşlamaya engel olmaktadır. Tezgâhı başka bir yere taşıyın ya da titreşim kaynağını engelleyin.
Donuk Yüzey: İş parçasında ayna gibi ama donuk bir yüzey varsa bu taş ve bileme ile ilgilidir. Taş çok ince olarak bilenmiştir. Taş gözenekleri dolmuş olabilir ya da taş kum sıklığı çok fazladır. Taş bileme hızını artırıp tekrar taşı bileyin. Taşın gözeneklerini temizlemek için birkaç defa bileme yapın. Bileme ve taşın parçaya uygunluğunu kontrol edin. Gerekirse daha kaba bir taş kullanın.
Yanık izleri: Parçada dairesel, sarı ya da kahverengi gibi renk değiştirmiş bölgeler var ise parça fazla ısınıyor demektir. Taşlama sırasında fazla ısınmadan dolayı parçada çatlaklar ve deformasyon oluşmaktadır. Soğutma sistemini kontrol edin ve geliştirin. Bileme ilerleme ve hızlarını kontrol edin. Daha yumuşak ve gözenekli bir taş kullanmayı deneyin.

 

Caner Şanko
Form Makina Taşlama Tezgâhları Ürün Müdürü
(İngilizce aslından çeviri yapılmıştır.)
Yazarı Paylaş
Yorum Yap