Silindirik dişlilerde mikro dizaynı uygulamaları

Alparslan İlbaş
Silindirik dişlilerde mikro dizaynı uygulamaları

Daha uzun ömürlü, sessiz ve enerji kaybı daha az olan dişli kutuları ve güç aktarım organları tasarımı hakkında uzun yıllardır çalışmalar yapılmaktadır. Araştırmalar neticesinde, yük altında dişli, şaft, rulman, dişli kutusu gövdesi gibi güç aktarma organlarında meydana gelen deformasyonların, dişlilerin çalışma mekaniğini etkilediği ve dişlilerin temas bölgelerini, istenilen yüzey bölgelerinden uzaklaştırdığı belirlenmiştir. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda, mikron düzeyindeki deformasyonların bile, dişlilerin kontak yüzeylerini dişlinin istenmeyen bir bölgesine taşıyabildiği görülmüştür.

En iyi dişli tasarımında, dişlilerin birbiri ile temas ettiği bölgenin, dişlilerin merkezinde olması, diş kenarlarında aktarılan yükün en aza indirilmesi istenmektedir. Şekil-1’de örnek bir dişlinin, istenilen temas bölgesi görülmektedir.

Şekil-1: Dişli üzerinde uygun kontak bölgesinin gösterimi

Makalenin devamını okumak için lütfen buraya tıklayınız.

Yazarı Paylaş
Takip et:
Makine mühendisi. Otomotiv, iş makinası ve savunma sanayi alanlarında, birçok projede, şanzıman ve dişli kutusu geliştirme ve entegrasyonu projesi yürüttü ve yürütmekte. PICADOR isimli güç aktarım organları markasını oluşturan ekipte yer aldı. Güç aktarım organ geliştirme projelerinin yanı sıra, enerji sistemleri ve motorlar alanında akademik çalışmalarını sürdürmektedir.
Yorum Yap