Basit bir deneyden, büyük bir keşfe

Editör
Basit bir deneyden, büyük bir keşfe

Buhar motorlarına uyguladığı birtakım mekanik değişiklikler sonrası, %10 performans kazancı sağladı. 

Rudolf Diesel bir gün, bazı şeylerin normal olmadığını düşündü: Kav parçalarını ufak bir cam tüpe koyarak, bir piston yardımı ile havayı tüpe sıkıştırdı ve kavın yanmasını sağladı. 

Bu deneyde alınan başarılı sonuç onu daha çok motive etti. 

1885 yılında Paris’te bir laboratuvar açan Diesel, 1892’de ilk patentini aldı. 1893’ün Ağustos ayında Almanya’nın Augsburg kasabasına geldi ve MAN A.G’de (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg) 3 metrelik demir silindirli ve pistonlu bir düzenteker oluşturdu. Buhar motorları yerini yavaş yavaş termodinamik motora bırakmaya başlıyordu. Diesel, buna Atmosferik Gaz Motoru adını verdi ve 1896 yılında yeni motor sistemini gururla tanıttı. Teoride %75.6 fazla verim alınacaktı ancak bu değere ulaşılamadı. Tek yanmalı motoru, geçmiş yüzyılın en heyecan veren buluşlarından biri olarak kayıtlara geçti.  

Rudolf Diesel’in hayali, ana sanayi üreticileri ile bilgisini paylaşmaktı. Bu hayaline ulaşması fazla uzun sürmedi; Diesel’in motorlarına tüm dünyadan talepler gelmeye başladı. Onun motorları artık gemilerin, elektrik santrallerinin, pompaların ve rafinerilerin standart motorları haline gelmişti. 1908’de Diesel ve Saurer firmasından İsviçreli bir teknisyen, 800 devir/dakika hızla çalışan motoru çalıştırdı. Ancak otomobil endüstrisi adapte olmakta zorlandığı için Diesel’in motorlarını tercih etmiyordu. MAN, bu konuda ilk olarak 1924 yılında ürettiği bir kamyonda direkt enjeksiyonlu dizel bir motoru kullanan ilk üretici oldu. 

Ardından Alman Benz & Cie. Şirketi bu motorları kullanmaya başladı. İlk dizel Mercedes-Benz 1936’da yollara çıktı.

Dizel motorlar, yüksek verime ve düşük yakıt maliyetine sahip olduklarından lokomotifler, güç jeneratörleri, büyük gemiler ve ağır vasıta taşıtları gibi yüksek güç düşük maliyet gerektiren alanlarda kullanılıyor. Dizel çevrimi, dizel motorların oluşturulmasında ve veriminin artırılmasında büyük rol oynamıştır. Günümüzde hala motor veriminin artırılması için dizel çevrimi aktif olarak kullanılmaktadır.

1-2 : İzantropik (Sabit entropide) sıkıştıma işleminde entropi sabit kalırken, basınç ve sıcaklık artar hacim ise azalır.

2-3: Sabit basınçta ısı girişidir. Bu hal değişiminde basınç sabit kalırken, sıcaklık, hacim ve entropi artmaktadır. Çünkü bu hal değişiminde dizel yakıt sıkıştırılan sıcak hava üzerine püskürtülerek yanma işlemi başlamıştır.

3-4: İzantropik genişleme bu hal değişiminde piston genişler, entropi sabit kalır, sıcaklık ve basınç düşer hacim ise artar.

4-1: Sabit hacimde sistemden ısı çıkışıdır. Egzoz gazlarının dışarı atıldığı bu hal değişiminde ise hacim sabit kalırken entropi, sıcaklık ve basınç düşer.

Yazarı Paylaş
Yorum Yap