Connect with us

Taşlama - Aşındırma

STUDER S11 – Yüksek adette mikro parçalar için silindirik taşlama tezgahı

Yayın tarihi:

on

İsviçre’nin en büyük taşlama tezgahı üreticilerinden Studer firmasının makina portföyündeki en genç ve en ufak tezgah olan S11 tezgahı, 200mm boy’a kadar olan tüm özel işleriniz için tasarlandı. Bu kompakt tezgah, yüksek üretim kapasitesi ve sıradışı yapısı ile taşlama uzmanlarını bile kendisine hayran bırakıyor. 

Silindirik taşlama sektörü, bu kadar çok çeşitli parça işleyebilen kompak bir tezgah henüz görmemiştir. S11 tezgahı, İsviçre hassasiyeti, sıradışı kompakt dizayn ve yüksek üretim kapasitesi gibi özellikleri bir arada bünyesinde bulundurmaktadır.

Aynı alanda 2 katı fazla üretim kapasitesi

Studer S36 kullanan ve 200mm boy’a kadar parça işleyen firmalar, şimdi aynı alanda 2 tane yeni S11 kullanabilir ve S36 tezgahına gore %15 daha hızlı üretim yapabilirler. S11’in kapladığı alan ve üretim kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda 1 tane S33 tezgahına göre 2 tane S11 kullanarak %230 kapasiteyle daha fazla parça taşlayabilirler.

Kompak dizayn – Yüksek hassasiyet

Takım tezgahları sektöründe insanların kompakt kelimesini duyduklarında aşağıdaki sorular akıllarına gelmektedir.

  • Studer S11 yeterince stabil ve hassas mı?
  • Studer S11 ufak olmasına rağmen kolaylıkla tezgah içine ulaşım sağlanabiliyor mu?

İki sorununda cevabı evet. S11 tezgahı dizel injeksiyon valflerinin üretiminde kullanılmak üzere geliştirildiğinden dairesellik toleransı seri üretimde 5/10 µm  ve doğrusallık 1 µm’dan daha azdır. Bu toleranslar tezgahın granitan yapısından, tezgahtaki yüksek teknoloji ölçme ve kontrol sistemleri ile sağlanmaktadır.

500 mm çapında taşlama taşı ve Rotatif taş bileme sistemi

Peki Studer S11 neler yapabilir? 200mm boy ve 50mm çap’a kadar parça ağırlığı 3kg’ı geçmeyecek olan bütün parçalarınızı taşlayabilmektedir. Bununla birlikte sadece 1.8 metrekare yer kaplamaktadır. Punta yüksekliği 125mm’dir. Ayrıca bu kadar küçük bir tezgah olmasına rağmen, tezgaha 500mm çap’ta taşlama taşı ve rotatif bileme sistemi takılabilmektedir. Bu sayede tezgahta cbn taş kullanılabilir. Tezgahta bu ebatta taş kullanımı için su soğutmalı ve yüksek hassasiyette çalışan 4,5kW’lık motor spindle bulunmaktadır. Taş kafası 0º ya da 20º açılarında dönebilmektedir. İsviçre hassasiyetinin temel özelliği, tezgahın gövde yapısının Granitan olmasıdır. X ve Z eksenleri vidalı miller ile hareket etmektedir. Eksen hızları 15m/dk gibi yüksek hıza sahip olmasına rağmen, eksen çözünürlüğü 0,00001mm’dir.

Studer AR-GE bölümünde çalışan taşlama uzmanları bu kadar ufak bir tezgaha 500mm çapta taş bağlanacak şekilde tezgahı dizayn etmişlerdir.

Otomatik yüklemeye kolay adapte olabilme özelliği

Yükleme boşaltma sistemi yüksek üretim tezgahları için kesinlikle gerekli bir özelliktir. S11 tezgahında isterseniz kendi yükleme boşaltma sistemini, isterseniz dışarıdan ilave edebileceğiniz bir sistemi ya da özel kapı konsepti ile manuel bir sistem kullanabilirsiniz.

Basit kontrol ünitesi

Dokunmatik ve grafik kontrollü ekranı ve StuderWINfocus taşlama paketi ile tüm taşlama proseslerini kolaylıkla programlayabilir ve en kısa sürede üretime başlayabilirsiniz.

Termal Stabilite – Hidrolik olmadan çalışan sistem

S11 tezgahının en önemli özelliklerinden biri de tezgahta hidrolik kullanılmamasıdır. Studer mühendisleri tezgahta sadece pnömatik ve elektrik sistemleri kullanmıştır. Bu sayede ilk yatırım maliyeti ve daha sonra ortaya çıkacak bakım maliyetleri ortadan kaldırılmıştır.

İsviçre hassasiyeti

İsviçre hassasiyeti ancak tezgahın tüm parçaları İsviçre’de üretilirse sağlanabilmektedir. Studer tezgahlarının neredeyse bütün parçaları İsviçre’de üretilmekte ve Thun’da montajı yapılmaktadır. S11, ufak olmasına rağmen çok sofistike bir tezgah olduğundan dolayı sadece montajı 1 hafta sürmektedir.

Çapraz kızaklar bile değiştirilmek istendiğinde, tezgaha kolay ulaşım kapıları sayesinde, 1 gün gibi bir sürede tezgah hazır hale getirilir.

Taşlama - Aşındırma

JUNKER, rotor millerinin üretiminde yeni standartlar belirliyor

Yayın tarihi:

on

By

Komple paket halinde Taşlama Makinesi – JUNKER, vidalı kompresör millerinin en yüksek hassasiyetle komple taşlanmasını sağlayan yeni teknolojiler geliştirdi. Tam otomatik taşlama makinesi, tüm müşteri beklentilerini aşıyor ve taşlama makinesi pazarında bir devrim yaratıyor.

CBN ile taşlamada dünya pazar lideri olarak – JUNKER, Rotor mili imalatında yeni bir kilometre taşı sunuyor. Hassasiyet ortağı olarak JUNKER, süreçleri basitleştirir ve prosesteki tüm kritik boyutları ölçen, şekli tarayan, şekli otomatik olarak düzelten ve böylece en yüksek kaliteyi sunan esnek ve verimli bir taşlama makinesi konsepti geliştirdi.

Daha hızlı, daha verimli ve en yüksek kalitede

Michigan City, Indiana’dan Sullair LLC, 2011’den beri JUNKER müşterisidir ve şaftları rotor çiftler halinde eşleştirme ihtiyacını ortadan kaldırmak ve en yüksek kompresör verimini elde etmek için son işlemi (finishing) değiştirmiştir. Geçmişte bu işlem, bir milin taşlanmasının tamamlanması için taşlama makinesinde birkaç bağlama işlemi gerektiriyordu. Millerin çapları ve düz yüzeyleri JUNKER QUICKPOINT’ta taşlandı ve daha sonra kompresör olukları bir form taşlama makinesinde taşlandı. JUMAT 6L ile tüm bunlar artık tek bir bağlamada ve tek bir taşlama makinesi ile yapılıyor. Hızlı tip değişimi sağlamak ve proses kalitesini kontrol etmek için, taşlama makinesinin proses içi ölçüm sistemleri önemli özellikleri ölçer ve en iyi kalite için operatör müdahalesi olmadan otomatik olarak prosesi ayarlar.

JUNKER’in geliştirmiş olduğu olasılık sayesinde, karmaşık kompresör oluk profilini ölçer ve profili otomatik olarak aktarır, bu sayede güncel ölçüler bileme işlemi esnasında CBN taşlama taşına otomatik olarak düzeltme olarak aktarılır.

Her anlamda çok yönlü
JUNKER Silindirik taşlama makineleri devrim niteliğinde tasarım ilkelerine dayanmaktadır ve en son teknoloji ile donatılmıştır.
(Kaynak: JUNKER)

Uygun maliyette optimum doğruluklu komple taşlama

Takım basıncı kalıbın temas bölgesine bağlı olarak değişiklik gösterdiğinden düzeltmeler önemlidir. Mükemmel bir parça yapmak için yanlış şekle sahip bir taşlama taşı kullanmak gerekir. JUNKER taşlama makinesi bunun üstesinden kolaylıkla gelir. Optimum doğruluk için, taşlama makinesi toplam adım sapması +/- 3 mikron ve profil doğruluğu 6 mikrondan az olan parçalar üretir.

JUNKER, akıllı süreçlerle üretkenlik sağlar

Makine, kaba ve bitiş taşlamanın yanı sıra çeşitli oluk şekilleri için bir taşlama taşı değiştiricisi ile donatılmıştır. Makine programları doğru taşlama taşlarını çağırır ve hizmet ömürlerini yönetir. Bir taşlama taşı ömrünün sonuna ulaştığında, kontrol sistemi yeni bir taşlama taşı talep eder ve üretim müdürüne yeni bir taşlama taşının tedarik edilmesi gerektiğini bildirir. İş parçaları, tam bir vardiya için otonom olarak da çalışabilen bir konveyör bant üzerinde taşlama makinesi beslenir. Parçalar, dahili bir portal sistemi ile makineye yüklenir. Bu, tüm sistemin güvenliğini sağlar ve seyreltilmemiş yağ ile taşlama sağlar.

JUMAT: Rotor işleme
Esnek ve verimli makine konseptleri en yüksek kaliteyi sağlar ve son derece verimli işleme.
(Kaynak: JUNKER)

Ekonomik, akıllı ve boyutsal olarak son derece hassas

JUNKER rotor mili teknolojisi, taşlama makinesi tarafından kontrollü parça kalitesi ve tek bir makine ile tek bir bağlamada yüksek verimli kompresör millerinin taşlanmasını mümkün kılar. JUNKER’den JUMAT, taşlama pazarı için ezber bozan bir üründür.

 

Devamını oku

Taşlama - Aşındırma

Genel taşlama hataları nelerdir?
Bu hataları nasıl düzeltebiliriz?

Yayın tarihi:

on

By

En tecrübeli taşlama uzmanlarının bile karşılaşabileceği genel taşlama hataları bulunmaktadır. Bu hatalar parçalarınızdaki yüzeylerin düzgün ve parlak olmasını engeller. En çok yapılan bu hataları ve nasıl düzeltebileceğinizden bahsedeceğiz. 

Vida deseni: Parçanızda vida deseni şeklinde lekeler varsa taşın kesme yüzeyi tabla hareket eksenine göre paralel değildir. Bileme elması çok fazla ısınmış ya da aşınmış olabilir. Bileme elmasını kontrol edip, bileme sırasında iyice soğutulduğundan emin olun.

Açısal izler: Parçanızın yüzeyinde vida deseni gibi sık açısal izler varsa taş düzgün bilenmemiş demektir. Taşlama taşınızı tek yönde bileme yaptırın ve bileme hızlarını kontrol edip, düşürün.

Taşlama virgülleri: Parçanız üzerinde düzensiz olarak dağılmış kısa virgül şeklinde çizikler var ise soğutma sıvısındaki iyi ayrıştırılamayan partiküller parçanızı çiziyor demektir. Soğutma sıvınızı ve filtre sisteminizi kontrol edin. Düzenli olarak filtre değişimi ve temizliği yapın. Ayrıca taş koruyuşunun temiz olduğundan da emin olun.

Çatırtı izleri: Parça üzerinde belli bölümlerde parçaya paralel ve sık izler varsa bu taş balansı ve kesme hızı ile ilgilidir. Taşı durdurup, soğutma sıvısı olmadan çalıştırıp, taş balansını kontrol ediniz ve gerekiyorsa düzeltiniz. Parça uzun ise ara yatak ile destekleyiniz. Taş ve bileme hızlarını kontrol ediniz.

Düz lekeler: İş parçası çevresinde parçaya paralel düz ve yassı lekeler varsa titreşim ile ilgili bir sorun var demektir. Tezgâh çevresinde yüksek derecede titreşim yapan pres, fan ya da forklift gibi bir titreşim kaynağı taşlamaya engel olmaktadır. Tezgâhı başka bir yere taşıyın ya da titreşim kaynağını engelleyin.

Donuk Yüzey: İş parçasında ayna gibi ama donuk bir yüzey varsa bu taş ve bileme ile ilgilidir. Taş çok ince olarak bilenmiştir. Taş gözenekleri dolmuş olabilir ya da taş kum sıklığı çok fazladır. Taş bileme hızını artırıp tekrar taşı bileyin. Taşın gözeneklerini temizlemek için birkaç defa bileme yapın. Bileme ve taşın parçaya uygunluğunu kontrol edin. Gerekirse daha kaba bir taş kullanın.

Yanık izleri: Parçada dairesel, sarı ya da kahverengi gibi renk değiştirmiş bölgeler var ise parça fazla ısınıyor demektir. Taşlama sırasında fazla ısınmadan dolayı parçada çatlaklar ve deformasyon oluşmaktadır. Soğutma sistemini kontrol edin ve geliştirin. Bileme ilerleme ve hızlarını kontrol edin. Daha yumuşak ve gözenekli bir taş kullanmayı deneyin.

Caner Şanko
Form Makina Taşlama Tezgâhları Ürün Müdürü
(İngilizce aslından çeviri yapılmıştır.)

Devamını oku

Takım Tezgahları

Studer ve Form Makina iş birliği ile CNC taşlamada son teknoloji 

Yayın tarihi:

on

By

Form Makina, son iki yılda STUDER Top Dealer ödülünün sahibi olmuştu. Form Makina Taşlama Tezgâhları Ürün Müdürü Caner Şanko ile bir görüşme gerçekleştirerek hem geçen yılın değerlendirmesini aldık hem de CNC taşlama tezgâhlarındaki güncel teknolojik gelişmeleri konuştuk.

Caner Bey, Form Makina olarak 2019 yılından sonra STUDER Top Dealer 2020 ödülünün de sahibi olmuştunuz. 2021 yılının ilk çeyreğini hem kendiniz hem de sektör açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son 2 yıldır içinde bulunduğumuz Asya bölgesinde Studer Top Dealer ödülünü almaya hak kazanıyoruz. 2020 yılı tüm dünyada kötü geçse de biz Türkiye pazarında hedeflerimize ulaştık. Esasında Türkiye’de yapılan işleri ve üretilen parçaları düşününce hâlâ hassas silindirik taşlama prosesinde yolun başında olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak yurtdışına iş yapanlar çoğalıp kendilerini geliştirdiklerinden, firmalardaki hassas silindirik taşlama talebi her geçen gün artmaktadır. Biz de Form Makina olarak, Studer’in de desteğiyle firmalara sadece tezgah satmak değil, onlara çözümler önererek bir iş partnerliği yapmak ve her türlü teknik desteği sağlamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çok hızlı olmasa da önümüzdeki yıllarda hassas silindirik taşlama prosesinin daha da önem kazanacağını ve yatırımların daha da artacağını düşünmekteyim.

Organizasyonel yapınızı ve hizmet anlayışınızı geliştirmek adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Form Makina taşlama bölümü sürekli büyüyen ve kendini geliştiren bir departmandır. Şu anda toplam 5 servis ve 3 satış olmak üzere 8 kişilik bir ekibimiz var. Türkiye’de sadece taşlama tezgahlarına bakan en geniş ve tecrübeli servis ekibine sahibiz.

Pandemi sürecinde yapamasak da özellikle servis ekibimiz sürekli yurtdışına eğitimlere giderek kendilerini geliştirmektedir. Sattığımız tezgahların neredeyse tamamının kurulum, eğitim ve aplikasyon hizmetlerini kendi ekibimizle gerçekleştiriyoruz. Ayrıca servis ekibimiz mümessili olduğumuz ana firmaların kullandığı her türlü ölçüm ekipmanına sahip olduğundan tezgahların hassasiyetini ölçerek ekspertiz hizmeti de verebiliyoruz. Showroomlarımızda bulunan tezgahlarımızda da test taşlamaları yapabiliyoruz. Tüm bunlar müşterilerimizin bizi tercih etmelerine sebep oluyor.

Studer’in yenilikçi teknolojilerinden bahseder misiniz? Sizi sektördeki diğer firmalardan ayıran temel özellikler nelerdir?

Studer sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir firmadır. Bu bağlamda müşteri ihtiyaçlarına göre hem tezgahlarını yenileyerek hem de müşterilerine daha hızlı ve hassas üretim yapmalarını sağlayacak aksesuar ve ekipmanları da geliştirmeye devam etmektedir. En son yeni tip favorit, S33 ve S31 model tezgahlarının lansmanı yapılmıştı. Eskiye göre 2 kat daha ağır olan, gövde içinden soğutma suyu geçen, daha hassas yeni tezgahlar ile Türkiye’de de büyük bir başarı elde ettik ve birçok büyük firmaya yeni seri tezgahlardan sattık. Bununla birlikte aksesuar olarak tezgâh üzerinde lazer ile çap ölçüm sistemini geliştirmişlerdi. Studer bu ve benzeri sistemlerle sürekli taşlama ve ayar sürelerinde iyileştirmeler yaparak tezgahlarını satın alan müşterilerin daha fazla yarar elde etmesini amaçlamaktadır.  

CNC taşlama tezgâhlarında 2021 yılında gelinen teknolojik seviyeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Esasında tüm üreticilere baktığınız da maalesef taşlama tezgahlarının temel yapısında çok fazla değişen bir şey yok. Genelde firmalar tezgahlardaki yazılım ve aksesuarları geliştirerek ayar ve taşlama sürelerini kısaltmaya ve son kullanıcılara kâr sağlamaya çalışıyorlar. Özellikle Studer tezgah üzerinde farklı ölçme sistemleri kullanarak daha hassas üretim yapılmasını sağlamaya çalışmaktadır.  

Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz yeni projeler var mı?

Taşlama ekibimizi sürekli büyütüyoruz ve kendimizi sürekli geliştirmeye devam ediyoruz. Showroomlarımızda da sürekli en çok sattığımız ve müşterilerimizin tercih ettiği tezgahlarımız mevcut. Ancak Türkiye’de taşlama talebi diğer takım tezgahlarına göre çok yüksek olmadığından ve farklı tipte tezgâhları satmakta zorlandığımızdan showrooma çok sık getiremiyoruz. İleride mümessili olduğumuz Studer ve Walter firmalarının üst düzey tüm tezgahlarının olduğu ve tüm tezgahlarda taşlama operasyonlarını müşterilerimize gösterebildiğimiz bir taşlama platformu kurmak gibi bir planımız var. Umarım en kısa sürede gerçekleştirerek, en son teknoloji tezgahları müşterilerimize sunabiliriz.

Form Makina Taşlama Tezgâhları Ürün Müdürü Caner Şanko

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

En kısa sürede pandemiden kurtulup genel olarak firmaların işlerinin daha iyi olmasını temenni ederim.

Devamını oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com