MAKTEK Avrasya 2018 sırasında Unitec Makina’ya konuk olduk ve Satış Müdürü Sedat Bal’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Metal işleme sektörüne ilişkin değerlendirmelerini ve Unitec Makina’daki yenilikleri bizimle paylaşan Sedat Bey’e teşekkür ediyor ve sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.
Sizi tanıyabilir miyiz?
2004 yılında servis mühendisi olarak başladım iş yaşamıma. Sonrasında teknik servis bölüm sorumlusu olarak devam ettim. 2010 yılında satış bölümüne geçtim ve ürün sorumlusu olarak devam ettim çalıştığım firmada. 2015’ten beri de Unitec Makina’da satış müdürlüğü görevini yürütüyorum. Elektrik mühendisliği mezunuyum.
Unitec Makina’yı tanıyabilir miyiz sizin ağzınızdan?
Unitec Makina 2008 yılında kurulmuştur. Öncelikle Tsugami markasının Türkiye satış ve servis temsilciliğiyle başlayan bir yolculuk Unitec’inki. Sonrasında müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda; dişli taşlama, dişli açma makinaları, yatay işleme merkezleri, robotlu tornalar gibi Avrupa’dan ve Japonya’dan pek çok kaliteli markayı Türkiye’ye getirmiştir Unitec Makina. Üst segment makinelerin temsilciliğini yapıyoruz; hassaslık, süreklilik ve uzun ömürlülük anlamında üst seviyede makinelerin satış ve servis hizmetini sunuyoruz.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Özellikle otomotiv, havacılık, medikal, hidrolik-pnomatik sektöründe pek çok firmaya hizmet veriyoruz. Bunun dışında enerjiden otomasyona, fason imalattan kalıpçılığa, tarım aletleri imalatına kadar hassasiyet ihtiyacının olduğu pek çok farklı sektöre hizmet sunuyoruz.
Yakın zamanda pazara sunduğunuz yeni bir ürün bulunuyor mu?
Kayar otomat, yatay işleme merkezleri ve robotlu torna gruplarında üst düzey makineler sunuyorduk zaten Türk sanayisine. Dişli taşlama işlemleri için Kapp Niles dişli taşlama makinemiz vardı. Şimdi dişli bölümü için Güney Kore’den SMG firmasıyla anlaştık. Şu an hem dişli açma hem de dişli taşlama alanında iddialı konumdayız ve bunu daha da ilerletmek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca silindirik, iç ve jig taşlamada dünyaca ünlü Kellenberger Taşlama Grubu yine firmamız bünyesinde ayrı bir departman olarak yer almaktadır.
SMG markasını Türkiye’de kullanmaya başlayan bir firma var mı?
Türkiye’de ilk defa Ege bölgesine SMG marka makinemizin satışını gerçekleştirdik. Makine bayiliği almadan önce firmanın geçmişi, üretim metodolojisi, kullanılan ekipmanlar, hassasiyet, güç ve süreklilik konularına bakarak firmanın portföyümüze katılımını sağladık. Güç aktarım sektörüne, dişli üreticileri, redüktör üreticileri gibi pek çok alana hitap eden özel bir makine SMG.
Peki, SMG marka makinenin özellikleri neler?
Makinemizi konstrüksiyon olarak incelediğimizde dişli açmanın gerektirdiği gücü ve performansı sağlayan bir makine olduğunu görüyoruz. Makinenin FEM analizleri yapıldığında, en az vibrasyonla dişli açmaya olanak tanıdığı ve dolayısıyla da çok yüksek seviyede dişli kalitesi sunan bir makine olduğu görülüyor. Bunun dışında SMG’nin hem mekanik hem de elektronik Ar-Ge çalışmasını yapan isimler 30 yıllık bir tecrübeye sahipler. Dolayısıyla makineyi kullanıcılarının neye ihtiyaç duyabileceği öngörülerek tasarlanmış bir makine SMG. 4 farklı modeli mevcut SMG’nin: SH210, SH260, SH310 ve SH410. 210 çaptan başlıyor, 6 modüle kadar işleyebiliyor. SH410 ise 450 çapa kadar ve 8 modüle kadar işleyebiliyor. Skiving özelliği mevcut SMG’nin. Malzeme sertleştirildikten sonra da diş açmaya olanak tanıyor bu makine. Bu sayede çok daha hassas dişliler elde etmek mümkün oluyor. Artı – eksi 45 derece A eksen mevcut. Bu sayede istenen her açıda dişli açmak mümkün. Bunun haricinde uzun şaft üzerindeki dişlileri açmaya da imkân tanıyor makinemiz. 680 milimetre boya kadar parçaların dişlileri açılabilir. Esnek tasarlanmış bir makine SMG. Farklı türdeki dişlileri açabilecek kapasiteye sahip. Otomasyon sistemi de eklenebiliyor. Hem 2 hem de 4 istasyonlu otomasyon sistemleri mevcut. Pah kırma istasyonu da eklenebiliyor. Dişli açılırken parçanın pahı da kırılabiliyor ekstra bir süreye ihtiyaç duyulmadan.
Ürün seçimi ve makine kullanımı konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz okurlarımıza?
Unitec Makina’nın temel prensiplerinden bir tanesi uygun iş için uygun makineyi tavsiye etmektir. Biz, optimum faydayı sağlayacak makineyi tavsiye etmeye çalışıyoruz müşterilerimize. Sadece fiyat bazlı değil; verimliliği, sürekliliği ve uzun yıllar kullanılabilirliği göz önünde tutarak tercih yapmak fayda sağlayacaktır kullanıcıya. Unitec Makina bünyesinde, zaman çalışmaları, fikstür çalışmaları ve takımlandırma vs. yapabilecek kabiliyet mevcut. Müşterilerimizin bu tarz taleplerini de karşılayabiliyoruz. Müşterilerimiz bize teknik resimleri gönerdiklerinde, hangi makine, ne kadar sürede ve hangi takımlarla kullanılmalı, bunun projesini, 3 boyutlu simulasyonlarını da hazırlayıp sunuyoruz müşterimize.
Metal işleme sektörüne yönelik yeni bir projeniz var mı?
Altyapısını kurduğumuz bir eğitim merkezimiz var. Teorik eğitimin yanı sıra makine başında uygulamalı eğitimlerin de yapılacağı bir merkez olacak bu. Bu sayede müşterilerimizde mevcut olan kadroyu olabildiğince donanımlı bir hale getirmek istiyoruz. Son yıllarda bir ara eleman sıkıntısı da var sektörde. Herkese açık ve ücretsiz olarak düzenleyeceğimiz eğitimlerle metal işlemeye ilgi duyanları da sektöre kazandırmaya hizmet edecek bir merkez olacak burası.
Türkiye’de metal işleme sektörünün potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye sanayisini bir masa olarak değerlendirirseniz, metal işleme sektörü bu masanın ayaklarından birisidir. Metal işleme sektörüne özel teşviklerde bulunulması gerektiğini düşünüyorum. Başka sektörlere yapılan teşviklerin metal işleme sektörüne de yapılması gerekiyor. Şu ana kadar firmalar özsermayeleriyle ya da kredilerle yatırımlarını gerçekleştirmişlerdir. Çünkü çok büyük bir sektör metal işleme. Gelişmiş ülkeleri ele alırsak örneğin, şu an birçok ülkeden daha iyi parçalar, ürünler üretebiliyoruz. Özel desteklerle Türkiye’de metal işleme sektörünün çok daha önemli bir yere geleceğini düşünüyorum.
Unitec Makina, 2018 yılı hedeflerine ne ölçüde ulaştı?
Unitec Makina, yükselen bir grafiğe sahip satış ve servis anlamında. Her geçen gün kadromuzu geliştiriyoruz. Yetişmiş, nitelikli bir personel kadromuz var. Üniversitelerden yeni mezun olan arkadaşları da kadromuza katıyoruz. Yurtdışı eğitimlere büyük önem veren bir firmayız. İsviçre, Almanya, Japonya ve Avusturya’ya arkadaşlarımızı gönderip eğitimler almalarını sağlıyoruz. Ne kadar iyi yetişmiş personellerle çalışırsanız olası sorunların çözümünde o kadar etkili sonuçlar elde edersiniz. Bu eğitimlerle personelimiz makinelerin işleyişini kaynağında görerek tüm ayrıntıyı öğreniyorlar.
Satış anlamında da yükselen bir grafiğe sahibiz. 2018 hedefimize neredeyse ulaşmış durumdayız. Yılın ilk 6 ayında çok iyi bir satış grafiği yakaladık özellikle. Son dönemde yaşanan ekonomik etkenlere rağmen metal işleme sektörü yatırımlara devam ediyor ve biz de kaliteli makineleri Türkiye’ye getirip müşterimizle buluşturuyoruz. Müşterilerimiz kaliteli, hassas makineleri aldıklarında, uzun vadede değerlendirdiklerinde maliyetlerin düştüğünü göreceklerdir. Çünkü yüksek verim ve efektif çalışma sunuyor bizim makinelerimiz. İnsanlarımız da artık bilinçleniyor, müşterilerimiz daha kaliteli, daha hassas makinelere yatırım yapıyorlar.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Sizlere teşekkür ederim.