Connect with us

Gündem

Redüktör Tipleri Ve Özellikleri

Yayın tarihi:

on

Redüktörler genel olarak sahip oldukları dişli tiplerine göre sınıflandırılırlar.
Helisel dişli redüktörler
Sonsuz dişli redüktörler
Konik dişli redüktörler
Planet dişli redüktörler
Bu genel sınıflandırmanın altında gövde yapılarına ve kullanım alanlarına göre isimlendirmelerde yapılmaktadır.
Gövde yapılarına göre;
Ayaklı helisel dişli redüktörler
Flanşlı helisel dişli redüktörler
Paralel milli helisel dişli redüktörler
Yatık tip redüktörler vb.
Kullanım alanlarına göre;
Vinç redüktörleri
Ekstruder redüktörler
Testere redüktörleri
Kovalı elevatör redüktörleri
Karıştırıcı redüktörleri vb.
Yukarıda yaptığımız sınıflandırma genel fikir vermek amacı ile yapılmıştır. Bu sınıflandırmalar içindeki redüktör tiplerini artırmak mümkündür. Kullanım alanlarına göre yapılan sınıflandırmada ki redüktörler kullanılacağı makinenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde özel olarak tasarımı yapılmış redüktörlerdir. Diğer redüktör tipleri genel kullanıma hitap edecek şekilde üretilmektedir.
Genel kullanım için üretimi yapılan bu redüktörler hakkında Yılmaz Redüktör ürün ailesini de göz önüne alarak aşağıdaki şekilde bilgi verebiliriz.

Ayaklı veya Flanşlı Helisel Dişli Redüktörler
Bu redüktörler piyasada bilinirliği en fazla ve kullanım oranı en yüksek olan redüktör gruplarındandır. Tamamen helisel dişlilerden oluşmaktadırlar. Tek bir gövde içerisinde 3 kademeye kadar sunulabilmektedirler. Daha düşük hız talebi olduğunda ekleme helisel dişli kademeleri ile 6 kademeye kadar üretimi yapılmaktadır.

 Yılmaz Redüktör M Serisi

Yılmaz Redüktör N Serisi

Ayak bağlantısından veya flanş bağlantısından makinaya montaj şekline göre isimlendirilirler. Bu farklılığının dışında her iki redüktörün de dişli ve rulman yapıları tamamen aynıdır. Redüktörler standart olarak dolu çıkış milli olarak üretilmektedirler. Makine ile redüktör milleri arasında bağlantı elastik kaplin veya diğer bağlantı elemanları(kayış-kasnak, zincir dişli vb.) ile yapılabilmektedir.
Sonsuz Dişli Redüktörler
Tek kademe sonsuz vida ve çark dişlisinden oluşur. Dişli yapısından dolayı sürtünme esaslı bir çalışma vardır. Sürtünme kaynaklı ortaya çıkan verimsizliği en aza indirmek için sonsuz vida çelikten, çark dişli bronz malzemeden yapılmaktadır.
Sonsuz dişli redüktörlerde tek kademede yüksek çevrim oranı elde edilebilmektedir. Daha düşük devir talepleri olduğunda helisel ekleme gövde ile elde edilebilmektedir.

 

Yılmaz Redüktör E Serisi

Diğer redüktör gruplarına göre daha uygun fiyat aralığına sahip olmaları ve kompakt gövde yapıları sebebi ile düşük tork ihtiyacının olduğu makinelerde tercih edilmektedir. Çark dişli bronz malzemeden yapıldığı için belli bir büyüklükten sonra maliyetler artar ve diğer redüktör gruplarına göre olan fiyat avantajı ortadan kalkar. Bu yüzden düşük tork aralığında üretimleri yapılır.
Sonsuz redüktörler diğer redüktör tiplerinin sahip olmadıkları otoblokajlılık özeliklerine sahiptirler. Verim değeri %50 nin altında olan sonsuz tip redüktörleri fren ihtiyacının olduğu uygulamalarda (örneğin; eğimli konveyör) frensiz olarak kullanmak mümkündür.
Konik – Helisel Dişli Redüktörler
Tek kademsi konik dişli çifti(ayna-mahruti) ve diğer dişli kademeleri helisel dişlilerden oluşan redüktör tipidir. Girişle çıkış mili arasında 90° lik açının istendiği uygulamalarda kullanılırlar. Sonsuz dişli redüktörlerinin yeterli olmadığı yüksek tork ihtiyacının olduğu veya enerji sarfiyatının önemli olduğu uygulamalarda verim değerleri yüksek olduğu için sonsuz dişli redüktörler yerine tercih edilirler.

Yılmaz Redüktör K Serisi

Standart olarak çıkış dolu mili, delik milli, delik milli flanşlı ve mil çıkışlı flanşlı olarak verilebilmektedir. Ayrıca çıkış kamasının yeterli olmadığı uygulamalarda (sık dur-kalk yapan veya darbeli çalışmanın olduğu yerlerde) çıkış mili sıkma bilezikli olarak üretilebilmektedir. Sıkma bilezik uygulaması ile montaj ve demontaj kolaylığı da elde edilir.
Paralel Milli Helisel Dişli Redüktörler
Dar gövde yapısına ve çıkış milinin kovan sahip olması sebebi ile kullanıldığı makinede önemli bir montaj kolaylığı sağlamaktadır. Makine mili ile redüktör mili arasında herhangi bir bağlantı elemanı kullanımına gerek yoktur. Makine mili direk olarak redüktör delik miline geçer. Böylece daha kompakt bir bağlantı elde edilir.

Yılmaz Redüktör D Serisi

Redüktör gövdesinin mümkün olduğunca dar tutulması amaçlanmıştır. Bu sebeple helisel dişli kademeleri gövde içerisinde aralarında açılar olacak şekilde üst üste yerleştirilmiştir.
Standart çıkış delik milinin dışında istenildiğinde çıkış dolu milli ve flanşlı olarak da verilebilmektedir. Delik milli olarak kullanılacağı zaman redüktör gövdesinin makinaya bağlantısı tork kolu ile yapılması önerilir. Gövde üzerinde standart olarak tork kolu bağlantı deliği mevcuttur. Kauçuk elemanlarla tork kolu bağlantı deliğinden montaj kolaylıkla yapılabilir. Ayrıca K Serisi redüktörlerde olduğu gibi çıkış mili sıkma bilezikli olarak verilebilmektedir.
Yatık Tip Redüktörler
Genel olarak ağır endüstri uygulamalarında tercih edilirler. Yatık isimlendirmesi dişli kademelerinin yatay olarak yan yana olmasından dolayı yapılmaktadır. Ağır tonajlı vinçlerden plastik enjeksiyon makinalarına kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır. Taşıdıkları tork değerleri diğer redüktör tipleri ile kıyaslandığında çok yüksektir.

Yılmaz Redüktör H Serisi

Yılmaz Redüktör B Serisi

Yukarıda resimlerde görüldüğü gibi tamamen helisel dişlilerden oluşan paralel milli olabileceği gibi(H Serisi) girişte konik kademesinin olduğu giriş ile çıkış mili birbirlerine dik olarak da(B Serisi) verilebilmektedir.
Altıgen bir gövde yapısına sahip olmasından dolayı altı yüzeyden de bağlantı imkanı verir. Montaj pozisyonuna göre ilave yağlama aksesuarları ile temin edilebilirler. Ortam sıcaklığının yüksek olduğu ve sürekli çalışmanın istendiği yerlerde ise ilave soğutma aksesuarları ile birlikte temin etmek mümkündür.

Planet Redüktör

Planet Redüktörler günümüzde birçok uygulama alanında ihtiyaç haline gelen ufak hacimde yüksek tork isteklerini karşılamak amacı ile üretilmiş, modüler yapıda, uydu, güneş ve iç dişlilerden oluşan redüktör tipleridir.

Yılmaz Redüktör P Serisi
Ufak hacimlerde yüksek tork taşıma kabiliyetleri nedeni ile güç yoğunluğu yüksek redüktörlerdir ve bu nedenle kullanıldıkları uygulamaya bağlı olarak ısıl güçlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Özellikle mobil uygulamalarda yoğun olarak kullanılan planet redüktörler, vinç, metal şekil verme, inşaat alanlarında da kullanıldığı gibi yenilenebilir enerji sistemlerinden biri olan rüzgar türbinlerinde, kanat hatve ve kule çevirmede yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Bu makaleyi PDF olarak indirmek için tıklayın>>

 

Devamını oku
Advertisement
Yorum bırak

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Cam geri dönüşüm sektörü büyüyor: Fact.MR, cam kırma pazarının %6,1 genişlemesini bekliyor

Yayın tarihi:

on

By

Pazar araştırması ve istihbarat sağlayıcısı olan Fact.MR, cam geri dönüşüm sektörüne odaklandığı bir rapor yayımladı. Cam geri dönüşüm oranlarındaki artışın üretici ve devletler için doğurduğu fırsatları ele alan Fact.MR; küresel cam kırma pazarının 2022’de 590,3 milyon dolar hacimde olduğunu açıklarken, 2022-2032 yılları için yaptığı tahmine göre, bu pazarda %6,1’lik genişleme beklediğini paylaştı.

Rapora göre, küresel olarak atıkların yok edilmesi ile ilgili ortaya çıkan güçlüklerle beraber atık yönetimine ilişkin artan endişelerin, atık geri dönüşüm piyasasını genişletmesi bekleniyor. Sıkı yasal düzenlemeler, cam kırıcıların yararına pazar büyümesini desteklemesi beklenen atık geri dönüşümünde araştırma ve geliştirme girişimlerini hızlandırıyor. İnsanlar küresel düzeyde her yıl 2,12 milyar ton her türden atık üretiyor. Bunların içerisindeki toplam cam hacminin %21 olduğu tahmin edilirken, yaklaşık 28 milyon ton cam geri dönüştürülüyor. Geri dönüştürülmüş cam atık miktarı yıllar içinde artmaya devam ediyor. Cam atık yönetimi ve geri dönüşüm için cam kırıcıların benimsenmesinin, önümüzdeki yıllarda yüksek gelir beklentileri yaratması bekleniyor.

Piyasa çalışmasından elde edilen temel görünüm

  • Küresel cam kırıcı pazarının 2032 yılına kadar %6,7’lik kayda değer bileşik yıllık büyüme oranı ile 1 milyar doları aşması bekleniyor.
  • Pazar, 2017’den 2021’e kadar %1,2 bileşik yıllık büyüme oranı ile genişledi.
  • Tipler arasında, çeneli cam kırıcılar pazara hakim ve şu anda 34,7 milyon dolar değerinde.
  • Kuzey Amerika ve Avrupa, 2021 yılında sırasıyla %27,1 ve %35,1 pazar payı ile piyasaya hakim oldu.
  • Yiyecek ve içecek endüstrisinin 2022 sonunda %46,8 pazar payına sahip olması tahmin ediliyor.
  • Bölge bazında cam kırıcı talebinin Avrupa’da %5.1 ve Güney Asya ve Okyanusya’da sırasıyla %5.1 ve %5.4’lük bileşik yıllık büyüme oranlarında artması bekleniyor.

Raporda görüşlerine yer verilen Fact.MR Analisti, “Toplam cam üretiminin yaklaşık 1/4’ünü oluşturan cam geri dönüşümü, cam kırıcıların kurulumunu hızlandıracaktır” diyor.

Pazar geliştirme

Cam kırıcı pazarındaki görünüm, zorlu ekonomik koşullara rağmen sektördeki toparlanmayı yansıtmaya devam ediyor. Pazarda sağlam bir yer edinmek isteyen üreticiler, organik olmayan stratejiler kullanıyor. Örneğin, TOMRA’nın BOTTLECYCLER’ı satın alması rekabet açısından pazar dinamiklerini pekiştirici bir etki yaptı. Piyasa katılımcıları, tekliflerini sağlamak ve artan talebi karşılamak için hükümetin geri dönüşüm tesisleri ve atık yönetimi programları arasında bağlantılar kuruyor. Ayrıca pazar oyuncuları, özellikle otellerin, restoranların ve kafelerin talep ortaya çıkarmada başı çektiği yiyecek ve içecek endüstrisinden daha yüksek satış sonuçları elde etmek için pazarlama kaynaklarını kullanıyor.

Rekabetçi görünüm

Önde gelen cam kırıcı üreticileri Ampulverizer (Hustler Conveyor Company), McLanahan, Techna-flo, EARTHTECHNICA CO., LTD, Harden Machinery Ltd., BottleCycler, Krysteline Group Ltd, Sesotec GmbH, Krause Manufacturing, Expleco Limited, Andela Products, Inc. gibi cam kırıcı ürün imalatçıları, sürdürülebilir teknoloji ve optimizasyon sistemlerini  kullanıyor. Planlama, tasarlama ve gürültü seviyelerini minimuma indirgeme konusundaki uzmanlık, pazarlama stratejilerinin bel kemiğini oluşturuyor. Piyasa katılımcıları, talepteki devamlılık ile birlikte cam geri dönüşüm ve atık yönetimi şirketlerinden meydana geliyor. Cam geri dönüşüm makinesi üreticileri de pazardaki konumlarını iyileştirmek için son kullanıcılarla iş birliklerine giriyor. Ocak 2021’de Delitek’ten DT-200GC, yiyecek ve içecek endüstrilerinde 2m3 kapasiteli ve büyük paket çözüm uygulamalarına sahip C-200 tekerlekli konteyner ile çalışmak üzere tasarlandı. Temmuz 2022’de Expleco GLS 2.0 şişe kırıcının Pennsylvania’da ilk kez eyaletteki en eski 5. şarap imalathanesi olan Adams County Vineyard tarafından kullanıldığı bildirildi.

Kaynak: factmr.com

Devamını oku

Gündem

Yarının Mobilitesi İçin Bilgi İşlem Gücü: ZF ProAI

Yayın tarihi:

on

By

Otomotiv endüstrisinde dünyanın en büyük küresel teknoloji üreticilerinden biri olan ZF, “Yeni Nesil Mobilite. Şimdi.” sloganıyla, yeni nesil araçlar için sunduğu teknoloji çözümlerine odaklanıyor. ZF ProAI süper bilgisayarının yeni nesli, ZF’nin ürün yelpazesinde önemli bir role sahiptir. ZF ProAI neredeyse her araç platformu ve her otomasyon seviyesi için özelleştirilmiş bilgi işlem gücü sağlıyor.

Dijitalleşme, bağlanabilirlik, emisyonsuz otonom sürüş mobiliteyle birlikte yeniden tanımlanıyor. Bu eğilim, COVID-19 kriziyle hızlandı ve “beklenen zaman” önemli ölçüde kısaltıldı. Otomotivin geleceği, akıllı, elektriğe dayalı, otonom araçlar, güvenli ve sürdürülebilir mobilite ile ilgilenen üreticilerin, pazardaki büyüme trendlerini belirlemesiyle şekilleniyor.

ZF‘nin kendisini bu talebe göre ayarladığını ifade eden ZF Otonom Mobilite Sistemleri Başkan Yardımcısı Torsten Gollewski, “Stratejik hedefimiz, ‘Yeni Nesil Mobilite’ için teknoloji sağlamaktır” diyor. Ardından “Geleceğin araçları ve mobilite konseptleri için gerekli tüm teknolojilere şimdiden sahibiz. Buna yüksek performanslı bilgisayarlar, yazılımlar, araç sensörleri ve aktüatörleri ile mobilite hizmetleri için araç bağlantısı da dahil“ diye ekliyor.

ZF ProAI: Esnek ve Ölçeklenebilir

Yeni elektrik/elektronik araç mimarilerinin çekirdeği, etki alanı veya bölge denetleyicileri olarak kullanılabilen yüksek performanslı bilgisayarlardan oluşuyor. ZF, grubun IAA 2021’de Avrupa’da ilk kez tanıttığı ZF ProAI süper bilgisayarı ise tam da bu noktada devreye giriyor. Gollewski bu durumu, “ProAI neredeyse her tür araç için çok çeşitli olası uygulama alanlarını kapsar ve otomatik veya otonom sürüşün tüm aşamaları için uygundur” diye açıklıyor.

%70’e kadar daha az güç tüketimi ve %66 daha fazla bilgi işlem gücü

ZF ProAI’nin yapay zekâ yetenekleri, derin öğrenme için uygun hâle getirilerek daha ileri düzey güvenlik işlevleri için önemli bir temel oluşturuyor. Bilgisayar; kameralardan, radarlardan, lidarlardan ve ses düzenlerinden alınan ortam ölçüm verileri de dahil olmak üzere tüm sensör verilerinin GPU kaynaklı 360° birleşimini sağlıyor.

Yeni nesli daha da kompakt olarak tasarlanan ZF ProAI daha az kurulum alanı gerektiriyor. İstenilen performansa bağlı olarak pasif soğutma, hava soğutma ve sıvı soğutma gibi mevcut soğutma seçenekleri dikkate alındığında bile çoğu modeli standartlaşmış 24x14x5 cm ölçülerinde geliyor. ZF ProAI, otomotiv endüstrisi gereksinimlerine uygun olarak yüksek teknolojili iç mekânlar ve zorlu koşullarda bile en yüksek esneklik ve güvenilirlik sağlarken siber tehditlere karşı en son güvenlik önlemlerini sunuyor.

Müşteri gereksinimlerine bağlı olarak farklı “Çip Üzerinde Sistem” (SoC) çeşitleriyle, yani farklı üreticilerin işlemcileriyle donatılabilen ZF ProAI, ZF veya üçüncü parti tedarikçilerin yazılımlarıyla da çalışabiliyor. Standartlaşmış bağlayıcılara birkaç ZF ProAI ünitesini birbirine bağlama imkânı, ona her tür araçta kullanım ve kurulum için oldukça esnek bir yapı kazandırıyor.

ZF’nin yüksek performanslı bilgisayarı, 20 ila 1000 teraOPS arasında bir bilgi işlem gücüne sahip. Bu, saniyede 1000 trilyona kadar – veya bir katrilyona kadar – bilgi işlem kapasitesi anlamına geliyor. Otomotiv üreticileri, mevcut soğutma seçeneklerinin çeşitliliği ile tek bir ECU tipi aracılığıyla tüm araç platformları, yazılım uygulamaları ve E/E mimarileri için kendilerine özel bir çözüm bulabilirler. Bu durum, verimliliği artırırken genel maliyetleri düşürüyor.

ZF hem binek otomobiller hem de ticari araçlar için ilk büyük ZF ProAI siparişlerini almaya başladı ve 2024’ten itibaren de büyük ölçekli üretimde merkezi kontrol cihazını üretmeyi hedefliyor.

ZF ProAI ile ilgili tanıtım videosuna aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=hTUuw6GUPRk

Devamını oku

Gündem

KOLLMORGEN’den AKM2G motor serisi: Yüzde 30 daha fazla performans sağlıyor

Yayın tarihi:

on

 

KOLLMORGEN’den AKM servo motorları esnek kullanım alanları ve performansı sayesinde piyasanın en iyisi olarak sayılıyor. Servo sürücü teknolojisi ve hareket kontrolü uzmanının Nürnberg’de düzenlenen SPS IPC Drives fuarında konsept olarak sunduğu yeni nesil servo serisi ise daha fazla performansa sahip. Yeni nesil servo motorlar, KOLLMORGEN AKM2G’nin performans yoğunluğunu yüzde 30 arttırıyor.

Her zaman olduğu gibi başarı ayrıntılarda gizli. Geliştirilmiş tork-hız oranı ile artan performans yoğunluğu iyileştirilmiş sarma teknolojisinin sonucu. KOLLMORGEN bu sayede sargıların bakır kayıplarını azaltmayı başarıyor. Avantajlar: Aynı yapı hacminde daha fazla performans için geliştirilmiş enerji verimliliği ve alanı. AKM2G bunun dışında yüksek kontrol hassasiyetini de beraberinde geliştiren dengeli bir vuruntu süreci sağlıyor.

Yeni nesil Senkron Servo motorları 2017’de 0,3 ve 10 kW arasındaki performans ile altı farklı boyutta piyasaya sunulacak. AKM2G farklı geri dönüşüm sistemleri ile donatılabilir ve öncelikli olarak tek kablo bağlantı teknolojisine sahip. Serinin modüler yapısı sayesinde KOLLMORGEN 2. nesil motorları seri üretimin yanı sıra bir uygulamanın ihtiyaçlarını daha da iyi karşılayabilir. Makine üreticileri bu sayede isteğe uyarlanmış uygunluğa sahip sürücüleri özellikle AKD2G serisinin yeni servo denetleyicisi ile birlikte kullanma fırsatı yakalıyor.

 

 

Devamını oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com